«Δυναμίτης» Eurostat στα θεμέλια του ΕΔΟΕΑΠ – Συναγερμός στα επιτελεία!

φωτο: asfalistiko.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στα σωματεία του Τύπου και τον ΕΔΟΕΑΠ μετά τη σημερινή αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη γνωμοδότηση της Eurostat για το αν ο Οργανισμός ανήκει ή όχι στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα επιτελεία τους επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν και να κάνουν ερμηνεία της γνωμοδότησης, από την οποία εν πολλοίς εξαρτάται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ. Αύριο, μάλιστα, συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Εάν η γνωμοδότηση δίνει στους δανειστές τα προσχήματα για να υψώσουν ανυπέρβλητα τείχη στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ, με δεδομένη και τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, είναι σίγουρο ότι τινάζεται στον «αέρα» όλο το σχέδιο για τον Οργανισμό, ενώ εν αμφιβόλω τίθενται και οι εκλογές που αποφασίστηκε να γίνουν στις 23-25 Μαΐου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται να μείνουν χαμηλά οι τόνοι, με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας να σημειώνουν ότι ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα και να επαναλαμβάνουν ότι είναι δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης για διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, τονίζοντας, μάλιστα, πως όποιο ζήτημα κι αν βάζει η γνωμοδότηση από την κυβερνητική πλευρά θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς τους δανειστές για το θέμα και ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης.

Τέσσερα μέλη του Δ.Σ, του ΕΔΟΕΑΠ, πάντως, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η γνωμοδότηση «στα συμπεράσματά της αναφέρει ότι μετά από την αξιολόγηση των στοιχείων που έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση, ο ΕΔΟΕΑΠ κατατάσσεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Τίθεται δηλαδή υπό αμφισβήτηση η Ανεξαρτησία του. Και αυτό γιατί δήθεν ο Οργανισμός χρηματοδοτείται από φόρους».

Στην ανακοίνωσή τους επίσης θέτουν σειρά ερωτημάτων:

«1. Γιατί αποσιωπά το ζήτημα η κυβέρνηση;

2. Τι στοιχεία απέστειλε στη Eurostat;

3. Σχεδιάζει κρυφίως αλλαγή του νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς τον ΕΔΟΕΑΠ και τους ασφαλισμένους του;

4. Έχει καμία σχέση η γνωμοδότηση της Eurostat με τις συνεχείς καθυστερήσεις του Υπουργείου Εργασίας και τα προσκόμματα που δημιουργεί στην εφαρμογή του νέου νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ (4498/2017);

5. Εντέλει, μήπως στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να κάνουν τον ΕΔΟΕΑΠ υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, σχέδιο που δικαιολογεί την εδώ και μήνες επιμονή του υφυπουργού Εργασίας κου Πετρόπουλου να προσημειώσει ο ΕΦΚΑ τα ακίνητα του ΕΔΟΕΑΠ για να τα “προφυλάξει”;
Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσουν έστω και στην ύστατη στιγμή υπεύθυνα στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους μας σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του Οργανισμού», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Νίκος Καρούτζος, Άντζυ Σταθάτου, Κωνσταντίνος Δαυλός και Μαριάννα Βασιλάκου.

Διαβάστε αύριο στο asfalistiko.gr αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα και τεκμηριωμένη ερμηνεία για τις συνέπειες της γνωμοδότησης της Eurostat.