Δυναμικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο στην Επικουρική Ασφάλιση: Συλλαλητήρια στο Σύνταγμα

Την αντίδραση των συνδικάτων προκαλεί η επιλογή της Κυβέρνησης να εισαγάγει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, το νομοσχέδιο με τις σαρωτικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση.

Μετά την τραγωδία των πυρκαγιών, μετά τις αντιδράσεις και τα επεισόδια με τους ανεμβολίαστους, η Κυβέρνηση θα επιθυμούσε η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου για την Επικουρική Ασφάλιση να πραγματοποιηθεί όσο γίνεται πιο… ήρεμα. Πολύ θα ήθελε αυτή η «μάχη» στα έδρανα της Βουλής, για μια μεταρρύθμιση που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στους πολίτες (έως 78 δισ. ευρώ), να περάσει με τις ελάχιστες κοινωνικές αντιδράσεις. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί.

Το «επίμαχο» σχέδιο νόμου, θα… τύχει της ανάλογης υποδοχής από τα συνδικάτα,  καθώς έχουν ήδη εξαγγελθεί μια σειρά από κινητοποιήσεις.  Ακόμα και σήμερα, που το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για τη λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση», έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο. «Πρωτεργάτης», το ΠΑΜΕ με τη συγκέντρωση να λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη, στις 7.30 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο.

Η συνέχεια αναμένεται  ακόμα πιο δυναμική αύριο, ημέρα που το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου λοιπόν, έχουν προγραμματιστεί δύο διαδοχικά συλλαλητήρια στην Αθήνα. Το πρώτο, το διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα, στο Σύνταγμα. Το δεύτερο, διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ και θα έχει εκκίνηση στις 8 το απόγευμα, πάλι στο Σύνταγμα.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στη ΔΕΘ

Φυσικά, πρόκειται για την αφετηρία των κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν δέκα μέρες αργότερα στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ. Με «φωτεινή εξαίρεση» τη ΓΣΕΕ, που δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο, λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τα υπόλοιπα συνδικάτα αναμένεται να δώσουν «δυναμικό παρόν». Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και οι νόμοι για τα εργασιακά, το συνδικαλισμό, αλλά και το ασφαλιστικό, καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι βασικοί λόγοι που βγάζουν τα συνδικάτα στον δρόμο. Η αρχή γίνεται  με το ΠΑΜΕ, που έχει εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 11 Σεπτέμβριου στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία ΧΑΝΘ. Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση.