Δύσκολο δίμηνο για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Πιο δυνατά θα χτυπήσει την πόρτα ο… ΕΦΚΑ το Φεβρουάριο για περίπου 650.000 αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν ή να ρυθμίσουν και τις εισφορές του 2016.

Οι αναδρομικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι πιο πάνω επαγγελματικές κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί), του πρώην ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) και του πρώην ΟΓΑ (αγρότες) θα πληρώσουν τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016.
  • Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΝ (δικηγόροι) θα πληρώσουν τις εισφορές για ολόκληρο το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές με ευθύνη του ΕΦΚΑ, ο οποίος έδωσε τις προηγούμενες μέρες άλλη μια παράταση στην καταβολή τους, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε όσοι θέλουν να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, μεγάλη εκκρεμότητα είναι και η ακόμα εκκρεμούσα επιβολή ασφαλιστικών εισφορών για εφάπαξ (4%) και επικούρησης (7%), που αφορά περίπου 250.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Στόχος είναι να ενταχθούν άμεσα οι εν λόγω εισφορές στα ειδοποιητήρια, ακόμα και σ’ αυτά που θα «σταλούν» στα μέσα Μαρτίου. Η εκκρεμότητα αυτή αφορά όλο το 2017 και η πληρωμή δεν έχει ξεκινήσει και πάλι με ευθύνη του ΕΦΚΑ. Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, όταν ο καταλογισμός γίνει οι αναδρομικές εισφορές θα πληρωθούν σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι θα είναι και οι μήνες που θα αφορούν. Δηλαδή αν καταλογιστούν, για παράδειγμα, τον Απρίλη, θα καταβληθούν σε 16 δόσεις.

Τέλος, εκκρεμεί ακόμα ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες πρέπει να επανυπολογιστούν για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με βάση τα εισοδήματα του 2016, τα οποία δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις που έγιναν το 2017, κάτι που… θεωρητικά έπρεπε να έχει γίνει από το Σεπτέμβριο.