Δώρο και προκαταβολή σύνταξης πριν από το Πάσχα: Το διπλό «στοίχημα» για τον Χατζηδάκη

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενόψει των εορταστικών ημερών που έρχονται, έχει βάλει ένα διπλό «στοίχημα»: Θέλει να προλάβει τόσο το δώρο για όσους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, όσο και την προκαταβολή σύνταξης για όσους υπέβαλλαν σχετική αίτηση, να τα καταβάλλει πριν από το Πάσχα! Πρόκειται για μια… εξίσωση ιδιαίτερα δύσκολη, αφού και οι δύο περιπτώσεις αφορούν περισσότερους από 680.000 δικαιούχους, αριθμός τεράστιος. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων και οι υποχρεωτικοί επανέλεγχοι για να εκταμιευθεί το σχετικό κονδύλι, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

  • Δώρο Πάσχα: Αφορά έως 645.000 δικαιούχους, οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021. Το ποσό που θα χορηγήσει η Πολιτεία θα προκύψει σε σχέση με τις ημέρες αναστολής σύμβασης και θα είναι μέρος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Άρα οι δικαιούχοι θα λάβουν ως δώρο Πάσχα ένα ποσό σε σχέση με τα 534 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση και όχι σε σχέση με τον ονομαστικό μισθό. Το γεγονός αυτό, είναι προφανές ότι γι’ αυτή την «ειδική» ομάδα εργαζομένων, θα επιφέρει περικοπή στο Δώρο…
  • Προκαταβολή σύνταξης: Στην α’ φάση της διαδικασίας υπήρξαν 36.088 δικαιούχοι που υπέβαλλαν σχετική αίτηση. Για όλους αυτούς θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθεί το ποσό των 360 ή 384 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση, ανά μήνα. Παράλληλα θα δοθούν και αναδρομικά επί της ανωτέρω προκαταβολής σύνταξης, για όσους μήνες έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα, οι όποιοι νέοι ενδιαφερόμενοι προκύψουν, συνεχίζουν την υποβολή αιτήσεων. Μόνο που πριν από το Πάσχα θα καταβληθούν ποσά που αφορούν όσες αιτήσεις είχαν υποβληθεί έως 31 Μαρτίου. Οι υπόλοιπες θα εκκαθαριστούν σε επόμενο χρόνο, μετά τις γιορτινές μέρες.