ΕΔΟΕΑΠ: Ξεκινά η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων – Τι ισχύει για τη συμμετοχή στο κόστος

φωτο: asfalistiko.gr

Από αύριο Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018, ο ΕΔΟΕΑΠ εντάσσεται και στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται τον ιατρό της επιλογής τους, ο οποίος θα εκδίδει ηλεκτρονικά παραπεμπτικά που θα μπορούν να εκτελούν οι δικαιούχοι σε όλες τις κρατικές δομές και στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπως ακριβώς, έως σήμερα, συνταγογραφούσε ηλεκτρονικά μόνον φαρμακευτική αγωγή.

Τα παραπεμπτικά θα έχουν πλέον διάρκεια εκτέλεσης ενός μήνα και θα εκδίδονται αναγράφοντας συμμετοχή ασφαλισμένου 15%. Αυτό σημαίνει ότι από 20/8/2018, η συμμετοχή των εν ενεργεία ασφαλισμένων και των προστατευόμενων μελών τους μειώνεται από 20% σε 15%.

Για σύντομο χρονικό διάστημα και έως ότου παραμετροποιηθεί το σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να καταβάλλουν για τις εξετάσεις που πραγματοποιούν συμμετοχή 15% (αντί του 5% που δικαιούνται) και εν συνεχεία να στέλνουν στον ΕΔΟΕΑΠ την απόδειξη της συμμετοχής τους, για να τους καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στο επιπλέον 10% που κατέβαλαν.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο και πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις που σχετίζονται με την ασθένειά τους, δικαιούνται ως ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ μηδενική συμμετοχή. Συνεπώς θα πρέπει και αυτοί να υποβάλλουν στον ΕΔΟΕΑΠ τις αποδείξεις πληρωμής της συμμετοχής τους, για να λάβουν από τον Οργανισμό το συνολικό ποσό που κατέβαλαν για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εξετάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ, «μη διστάσετε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ για διευκρινίσεις ή συμπληρωματικές πληροφορίες στο τηλ. 210-7264700, επιλογή 2: διοικητικές υπηρεσίες και στην συνέχεια 1 Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΓΕΑ).