ΕΔΟΕΑΠ: Συνταγή-σοκ αλά ΕΤΕΑΕΠ για επικουρικές και εφάπαξ

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του asfalistiko.gr που δημοσιεύσαμε πριν δυο μέρες, το οποίο αποκάλυπτε ότι στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ που θα εισπράττει ο ΕΔΟΕΑΠ να κατευθύνεται αποκλειστικά στον κλάδο Υγείας, αφήνοντας στον «αέρα» την επικούρηση και το εφάπαξ.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν δεν αφήνει σε καμιά πλευρά περιθώρια παρερμηνειών και επικοινωνιακών χειρισμών. Στο κείμενο της συμφωνίας, αφού πρώτα γίνεται αναφορά στην -από 2 Μαΐου- γνωμοδότηση της Eurostat για τον ΕΔΟΕΑΠ, τονίζεται ότι «εντός ενός μηνός μετά τη δημοσίευση (σ.σ. μέχρι 23 Ιουνίου, δηλαδή), θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα (βλέπε τμήμα TMU O) κατόπιν διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (5/2002), τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν μέτρα για την εξασφάλιση της πλήρους ευθυγράμμισης με τους κανόνες του ΕΤΕΑΕΠ, όπως ορίζονται στα
άρθρα 96 και 97 του νόμου 4387/2016 (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου), αλλά και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια χρηματοδότηση του ελλείμματος του ΕΔΟΕΑΠ. Πρόσθετα έσοδα (εάν υπάρχουν) μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνο υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρονται από το ΕΔΟΕΑΠ» (σ.σ. εδώ ακριβώς εντάσσεται το 2%).

Ιδού και το αγγλικό κείμενο της συμφωνίας:

Τι σημαίνει πρακτικά εναρμονισμός με το ΕΤΕΑΕΠ; Σημαίνει εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου για τον καθορισμό του ύψους των επικουρικών συντάξεων, καθώς και ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων.

Με βάση τη συμφωνία θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να γίνει ο εναρμονισμός και να ακολουθήσει επανυπολογισμός όλων των επικουρικών συντάξεων. Γνωρίζοντες τα του ΕΤΕΑΕΠ, έλεγαν στο παρελθόν ότι αν στον ΕΔΟΕΑΠ εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος, οι μεσοσταθμικές μειώσεις θα κυμανθούν στο 30%-40%, ενώ για κάποιους παλιούς συνταξιούχους, θα προκύψουν διαφορές της τάξης ακόμα και του 70%.

Σήμερα το απόγευμα, πάντως, υπάρχει συνάντηση μελών του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο νέο πλαίσιο που αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μόλις 20 μέρες πριν τις εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ.