ΕΔΟΕΑΠ: 23-25 Μαΐου οι εκλογές – Θολό τοπίο, ξεκάθαρες σκοπιμότητες

Φωτό: asfalistiko.gr

Ο κύβος ερρίφθη. Στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 23, 24 και 25 Μαΐου, με πολλά σκοτεινά σημεία και τις φανερές πλέων μαχαιριές να κορυφώνονται, αναδεικνύοντας επιμέρους τακτικές και στοχεύσεις στις πλάτες χιλιάδων ασφαλισμένων.

Όλα δείχνουν ότι, τελικά, οι πιέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ έπιασαν… τόπο, αφού ο πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) αναγκάστηκε να συναινέσει στο να οριστεί ημερομηνία εκλογών μπροστά στο φόβο ορισμού νέας διοίκησης αν ξεπερνιόταν το 6μηνο που θέτει ο (το Νοέμβριο) ψηφισμένος νόμος για τον ΕΔΟΕΑΠ. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημερινό Δ.Σ. οι Γκανάς (ΕΠΗΕΑ) και Νεστορίδης (ΕΣΗΕΜΘ), πρότειναν οι εκλογές να γίνουν μια βδομάδα αργότερα, αλλά η πλειοψηφία Καρούτζου επέμεινε για 23-25 Μαΐου.

Έτσι, ο Οργανισμός οδηγείται σε 15 μέρες σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί σε ένα εξαιρετικά θολό τοπίο, με πολύ κεντρικά ζητήματα να παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα.

Πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το εκλογικό σώμα, ποιοι, δηλαδή, θα ψηφίσουν στις εκλογές. Η περιβόητη διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, που υποτίθεται θα τον έσωζε, ακόμα δεν έχει γίνει και θα εγείρει πολλά και εύλογα ερωτηματικά το άρον-άρον άνοιγμά του στα νέα μέλη μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες.

Όταν αυτό ακριβώς το θέμα τέθηκε στο σημερινό Δ.Σ., οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειπώθηκε πως ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πρόσφατα (δείτε εδώ και τη σχετική εγκύκλιο) ποιοι εντάσσονται στον ΕΔΟΕΑΠ, οπότε βάσει αυτού του εγγράφου θα γίνει και η διεύρυνση. Ωστόσο, από την εγκύκλιο ώς την απογραφή επιχειρήσεων και ανθρώπων η απόσταση είναι μεγάλη και μοιάζει αδύνατο να καλυφθεί τις επόμενες μέρες.

Δεύτερον, ακόμα δεν υπάρχει το νέο εγκεκριμένο καταστατικό του Οργανισμού, το οποίο -εκτός των άλλων- ορίζει και την εκλογική διαδικασία, η οποία είναι πλέον εντελώς διαφορετική από αυτή που ίσχυε μέχρι το Νοέμβριο. Πλέον το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο (οι εκλογές δεν γίνονται ανά Ένωση-μέλος) και στο ίδιο ψηφοδέλτιο «σταυρώνουν» υποψήφιους όλα τα μέλη (όταν γίνει γνωστό πόσο και ποια τελικά είναι!). Η… έλλειψη καταστατικού, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μπαλωθεί με «έγκριτες» ερμηνείες του νόμου.

Τρίτον, δεν υπάρχει εφορευτική επιτροπή, γεγονός που συνέβη και στις προηγούμενες πραξικοπηματικές εκλογές για τη «σωτηρία» του Οργανισμού και ξεπεράστηκε με τη χρησιμοποίηση δικαστικών αντιπροσώπων, κάτι που αναμένεται να γίνει και στις επικείμενες εκλογές.

Μεθαύριο, Πέμπτη, θα γίνει νέα συνεδρίαση του Δ.Σ., η οποία θα ασχοληθεί με αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο η εδώ και πέντε μήνες απόλυτη ακινησία στον ΕΔΟΕΑΠ είναι αντιστρόφως ανάλογη των προσωπικών και παραταξιακών τακτικών που έχουν απογειωθεί, με τα αποθεματικά του Οργανισμού να λιγοστεύουν επικίνδυνα και τους νυν και υποψήφιους ασφαλισμένους να παρακολουθούν ένα θέατρο σκοπιμοτήτων.

Οι πρόσφατες επιστολές – ανακοινώσεις (μαχαιριές σωστότερα) μεταξύ Καρούτζου, Γκανά και Πετρόπουλου, φέρνουν στην επιφάνεια ένα κανονικότατα κηρυγμένο πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται με όλα τα μέσα και θύματα τους ασφαλισμένους, τους εργαζόμενους του Οργανισμού και εν τέλει τον ίδιο τον ΕΔΟΕΑΠ.

Επίσης, το φιάσκο της παράταξης Αντωνιάδου στις τελευταίες εκλογές της ΠΟΕΣΥ, συνεχίζει να ταράζει τα νερά, με το στόχο της «απομάκρυνσης» Καρούτζου από την προεδρία του ΕΔΟΕΑΠ να ενώνει ετερόκλητες πολιτικά και ιδεολογικά παρατάξεις. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουμπιά, του πρώην προέδρου της ΠΟΕΣΥ και μεγάλου… ριγμένου από το ενδοπαραταξιακό «πραξικόπημα» στο… στρατόπεδο Αντωνιάδου ενώνονται οι παρατάξεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του νέου προέδρου του νέου ΕΔΟΕΑΠ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυαναμενόμενη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το αν ο ΕΔΟΕΑΠ θα ενταχθεί στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ή θα παραμείνει ανεξάρτητος, επιτέλους, δημοσιεύτηκε, αλλά η ερμηνεία της δημιουργεί ζητήματα ως προς τη λειτουργία του Οργανισμού και το μέλλον του. Περισσότερο ρεπορτάζ για το θέμα σε λίγο…

Διαβάστε και: ΕΔΟΕΑΠ: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Κανονισμός Είσπραξης Εσόδων