ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η Ε.Ε. παραδέχεται επαφές με τη Black Rock για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης

Ασυνήθιστα εκτενής και προφανώς απολογητική είναι η απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, στην ερώτηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα για το ρόλο της Black Rock στο σχεδιασμό του Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP), που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL είχε καταθέσει ερώτηση με αφορμή αποκαλυπτική έρευνα του δικτύου Investigate Europe, σύμφωνα με την οποία εμπνευστής του PEPP, μέσω του οποίου προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και ο λεγόμενος «Τρίτος Πυλώνας», ήταν η διαβόητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Black Rock, στελέχη της οποίας είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις για το θέμα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, και στελέχη της Επιτροπής.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, στην απάντησή του, παραδέχεται ότι «πραγματοποίησε συναντήσεις σχετικά με το PEPP με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων με τη Black Rock». Στην απάντησή του ο κ. Ντομπρόβσκις απαριθμεί τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με στελέχη της Black Rock, κατ’ ιδίαν ή ομαδικά, καθώς και με άλλους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι όλες αυτές οι συναντήσεις έχουν δημοσιοποιηθεί στο μητρώο διαφάνειας.

«Η Black Rock δεν διαδραματίζει ειδικό ρόλο στο PEPP», είναι το μάλλον αμήχανο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Κομισιόν, απαντώντας στην Κ. Κούνεβα. Συμπέρασμα που δεν συνάδει με την εκπληκτική ομοιότητα της τελικής πρότασης της Κομισιόν για το PEPP με τη σχετική εισήγηση της Black Rock και άλλων χρηματοπιστωτικών κολοσσών, οι οποίοι επενδύουν στην απαξίωση των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης.

Εξίσου αμήχανη είναι η απάντηση Ντομπρόβσκις και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης της Κ. Κούνεβα, δηλαδή με ποια κριτήρια η Κομισιόν χρηματοδοτεί ανάλογο συνταξιοδοτικό προϊόν -το Resaver,  ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για ερευνητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ινστιτούτων- στο οποίο «εντελώς συμπτωματικά» διαχειρίστρια είναι η Black Rock! «Το Resaver είναι τελείως διαφορετικό προϊόν… Συγκαταλέγεται στις επαγγελματικές συντάξεις… Η Black Rock επιλέχθηκε ως διαχειριστής στοιχείων ενεργητικού για το Resaver, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις», αναφέρει ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ωστόσο, μια ματιά στη σελίδα του Resaver αποκαλύπτει ότι το project, που κατά την Κομισιόν συγκαταλέγεται στον «δεύτερο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων», αυτοδιαφημίζεται ακριβώς σαν «προαιρετικό, ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν».

«Ας μην παίζουμε με τις λέξεις, είναι φανερό ότι η Κομισιόν πριμοδοτεί τα σχέδια τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών υπέρ των ιδιωτικών συντάξεων και για αποδυνάμωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Και, δυστυχώς, ανάλογη είναι η  επιδίωξη της Ν.Δ., που “οραματίζεται” μια ασφαλιστική  μεταρρύθμιση τύπου Πινοσέτ. Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε»,  ήταν το  σχόλιο της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Κ. Κούνεβα στην απάντηση της Κομισιόν.