Εθνική σύνταξη: Τι ισχύει για τους κάτω των 55 ετών και για όσους έχουν ένσημα και από άλλες χώρες

Εγκύκλιο που ξεκαθαρίζει τη σχέση μόνιμης κατοικίας και εθνικής σύνταξης και η οποία αφορά αλλοδαπούς εργαζόμενους στην Ελλάδα, αλλά και ζητήματα Ελλήνων που έχουν δουλέψει και στο εξωτερικό εξέδωσε σήμερα το υπουργείο εργασίας.

Με την ίδια εγκύκλιο καθορίζεται, επίσης, και το ύψος της εθνικής σύνταξης, από 345 – 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από το 55ο έτος ηλικίας τους.

Σε ό,τι αφορά τους κάτω των 55 ετών, κυρίως γονείς ανήλικων, με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι δεν κινδυνεύουν να υποστούν περικοπές στην εθνική σύνταξη εξαιτίας του γεγονότος ότι επιλέγουν να βγουν στη σύνταξη πριν γίνουν 55 χρόνων, ούτε επειδή δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 40 έτη από το 15ο.

Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν και χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό, η εγκύκλιος ορίζει έντεκα δικαιολογητικά για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επίσης, τονίζεται η υποχρέωση για 15 έτη νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα από 15 χρόνων έως την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Τέλος, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για να συμπληρωθεί η 15αετία για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι απαραίτητο να συνυπολογιστεί η περίοδος ασφάλισης τόσο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και σε χώρες που έχουν συνάψει διμερή συμφωνία με την Ελλάδα.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την εγκύκλιο

19_SEPT_2017_Υπολογισμός της Εθνικής Σύνταξης σε συνδυασμό με τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών