Εκκαθαριστικά συνταξιούχων: Σήμερα και αύριο η ανάρτηση – Ποια δεν θα «ανέβουν»

Η ώρα της ανάρτησης των ενημερωτικών σημειωμάτων (εκκαθαριστικών) για 1.709.707 κύριες συντάξεις, έφτασε. Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), τα ενημερωτικά σημειώματα που αφορούν τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), του πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι), του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (δημοσιογράφοι) και του πρώην ΝΑΤ (ναυτικοί).

Αύριο, την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων που αφορούν το πρώην ΙΚΑ και των ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτό.

Τα ενημερωτικά σημειώματα αναφέρονται στον Ιανουάριο του 2019 και απεικονίζουν τα πληρωτέα ποσά των συντάξεων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016). Έτσι θα φαίνεται το τελικό ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος, καθώς και το ποσό της προσωπικής διαφοράς του, όπως προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξής του. Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, ικανοποιείται με αυτό τον τρόπο μια πολύμηνη εκκρεμότητα, αλλά και η σχετική απαίτηση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ).

Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος ,ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία), με χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω πλήθος ενημερωτικών σημειωμάτων αφορά συντάξεις προ της 13/5/2016 με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

· 256.137 συντάξεις, για τις οποίες δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από το νόμο 4387/16 επανυπολογισμός λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων,

· 81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης καθώς και ειδικές κατηγορίες (πχ. δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος), για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του Ν4387/2016.

Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά: «Ακόμα μία δέσμευση της κυβέρνησης μας υλοποιείται σήμερα. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν την σύνταξή τους, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος.

Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας στην Βουλή, παρά τις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων αλλά και τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συνολικά η κυβέρνηση, αδιαφορούσε προκλητικά. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναρτήσουμε τα εκκαθαριστικά σημειώματα για 1.709.707 συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2019 με εξαίρεση 256.137 συντάξεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ο επαναυπολογισμός ενώ μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου εώς και Νοεμβρίου».