ΕΝΔΙΣΥ: Βρέθηκαν λάθη στον πρώτο επανυπολογισμό σε 600.000 κύριες συντάξεις!

Μπούμερανγκ κινδυνεύει να γυρίσει για το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ η καταβολή αναδρομικών από τον επανυπολογισμό. Αιτία ότι εντοπίστηκαν, στην α’ φάση της διαδικασίας,  από το 2019, σωρεία λαθών! Η αποκάλυψη έγινε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με την επισήμανση ότι αυτά τα λάθη αφορούν περίπου 600.000 κύριες συντάξεις. Το ΕΝΔΙΣΥ ενημέρωσε σχετικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς όμως να λάβει δεσμεύσεις για την άμεση διόρθωση των σφαλμάτων. Γι’ αυτό και κατέφυγε στην αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιλύσει το πρόβλημα.

Τα λάθη που εντοπίστηκαν έχουν ως εξής:

Δεν ελήφθη υπόψη στον επανυπολογισμό της σύνταξης το προσαυξημένο ασφάλιστρο (32% αντί για 20%). Δεν προστέθηκε η προσαύξηση για περιπτώσεις βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων (ασφάλιστρο 28,72%). Δεν αξιοποιήθηκε ούτε τυχόν παράλληλη ασφάλιση (πχ στον ΟΑΕΕ), για συνταξιούχους – πρώην μισθωτούς, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Για όλες αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), κάνει λόγο για «λάθος επανυπολογισμό που πραγματοποιήθηκε το 2019 σύμφωνα με τον ν4387/2016 (γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου) και αφορά περίπου 600.000 κύριες συντάξεις»!

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει τονίσει το πρόβλημα τόσο στον σημερινό υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Παν. Δουφεξή. Επισημάνθηκε ότι «οεπανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά». Έτσι, παράγεται λάθος αποτέλεσμα και στον δεύτερο επανυπολογισμό που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, σε σχέση με τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/2020).

Μάλιστα, από αυτόν τον δεύτερο επανυπολογισμό, πρόκειται να δοθούν και κάποια αναδρομικά και τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον μήνα Οκτώβριο. Αναδρομικά όμως, που θα κρύβουν λάθη, καταγγέλλει το Δίκτυο.

Στο εξώδικο που απέστειλε προς την Διοίκηση του Φορέα, το ΕΝΔΙΣΥ έχει συμπεριλάβει και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα λαθών:

1ο Παράδειγμα:

Συνταξιούχος κατέβαλλε στη διάρκεια του εργασιακού του βίου ασφάλιστρο 32%. Ο επανυπολογισμός ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτή η παράμετρος. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψει λάθος ανταποδοτικό ποσό 558,14 ευρώ, ενώ το σωστό θα έπρεπε να είναι 906,34 ευρώ.

2ο Παράδειγμα:

Συνταξιούχος είχε βαρέα ένσημα και κατέβαλλε ασφάλιστρο 28,72%. Έπρεπε να υπολογιστεί το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής του με αυτό το ασφάλιστρο. Αντ’ αυτού, υπολογίστηκε με 20% ασφάλιστρο, όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Έτσι,  προέκυψε ανταποδοτική σύνταξη (μετά τον α’ επανυπολογισμό) 840, 22 ευρώ. Όμως το πραγματικό ποσό θα έπρεπε να είναι 1.293,56 ευρώ. Το  Δίκτυο διερωτάται πώς ο ΕΦΚΑ προχωράει σε δεύτερο επανυπολογισμό, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί με ορθό τρόπο, ούτε ο πρώτος!