ΕΝΔΙΣΥ: Δεν βγάζουν συντάξεις για να εμφανίζουν υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ! – Μηνυτήρια αναφορά

Σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές, καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε σήμερα προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ.

Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος ΕΝΔΙΣΥ

Όπως τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά, η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται απλά και μόνο σε δυσλειτουργία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων, αλλά σε σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης, προκειμένου να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές.

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς εξώδικες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Πόπη Μουρίκη, γενική γραμματέας ΕΝΔΙΣΥ

Ειδικά στο πρώην ΓΛΚ (Γενικό Λογιστήριο Κράτους) και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, επικρατεί χαώδης κατάσταση, δεν βρίσκει κανείς άκρη σε ό,τι κι αν έχει ζητήσει. Οι υπάλληλοι αδυνατούν να δίνουν πληροφορίες σε ό,τι τους ρωτούν οι συνταξιούχοι. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, λέγοντας ότι «αναμένονται εγκύκλιοι».

Επίσης, στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι η καθυστέρηση έκδοσης των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης έχει ως συνακόλουθη συνέπεια και την καθυστέρηση στην απονομή του εφάπαξ που δικαιούνται. Ενδεικτικά, το ΕΝΔΙΣΥ παραθέτει περιπτώσεις μελών του που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν υποβάλει στα αρμόδια ταμεία αιτήσεις συνταξιοδότησης στις αντίστοιχα αναφερόμενες ημερομηνίες, χωρίς να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης κύριας ή επικουρική.

Το ΕΝΔΙΣΥ, αφού αναλύει την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, ζητεί από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των υπευθύνων σε βάρος των συνταξιούχων επειδή η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων οφείλεται σε σκοπιμότητα και όχι σε αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά:

1. Της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Έφης Αχτσιόγλου.

2. Του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου.

3. Της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας κας Στυλιανής Βρακά.

4. Του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου.

5. Του διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Νικολάου Μπρίκη.

Εκκρεμότητες στην έκδοση συντάξεων, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ

  • Εκκρεμότητες επικουρικής (90.000 επί 130 ευρώ μεσοσταθμικά επί 36 μήνες) – 90.000 Χ 130 Χ 36 = 421.200.000 ευρώ.
  • Εκκρεμότητες κύριες (50.000 επί 400 ευρώ επί 18 μήνες) – 50.000 Χ 400 Χ 18 = 360.000.000 ευρώ.
  • Εκκρεμότητες Εφάπαξ (40.000 επί 20.000 ευρώ μεσοσταθμικά) – 40.000 Χ 20.000 = 800.000.000 ευρώ.

Σύνολο όσων δεν καταβάλλονται στους υποψήφιους συνταξιούχους: 1,581 δισ. ευρώ.

Δείτε τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ

18_SEPT_2018_ENDISY_MHNYTHRIA_ANAFORA