ΕΝΔΙΣΥ: Δικαίωση για 70.000 συνταξιούχους – Να διαγραφούν τα χρέη προς την Εφορία

Φωτό: asfalistiko.gr

Διαγραφή «εδώ και τώρα» από την Εφορία, των χρεών που έχουν συσσωρευτεί σε 70.000 συνταξιούχους, ζητάει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το Δίκτυο κάνει λόγο για δικαίωση, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 616-618/2021).

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή είναι άκυρες οι καταλογισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου με πρόστιμα και προσαυξήσεις για τα έτη 2009-2014 λόγω αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων θεωρεί ότι μετά την επίσημη τοποθέτηση του ΣτΕ επί του θέματος, σχετικά με τα πρόστιμα που επέβαλλε η ΑΑΔΕ στις αρχές του 2020, δικαιώνονται τελεσίδικα και αμετάκλητα, όλα όσα υποστήριξε για πάνω από ένα χρόνο.

Το ΕΝΔΙΣΥ μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και εντός 20 ημερών, ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών, τα εξής:

α) Την διαγραφή από τους πίνακες οφειλής των βεβαιωμένων ποσών και προσαυξήσεων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, που αφορούν οφειλές της συγκεκριμένης διαδικασίας (μη δηλωμένα αναδρομικά παρελθόντων ετών).

β) Όπου υπάρχει ρύθμιση, καθώς και πληρωμή, μετά από οριστική διαγραφή να επιστραφούν τα ποσά με τόκο 6% στους δικαιούχους.

γ) Να ενημερωθούν με επιστολές οι συνταξιούχοι που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, ότι τα συγκεκριμένα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί οριστικά διαγράφονται.

Το Δίκτυο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπήρξαν συνταξιούχοι, οι οποίοι προσέφυγαν μέχρι και σε έντοκο δανεισμό από τράπεζες για να αποπληρώσουν τα χρέη που άδικα τους επιβλήθηκαν. Σε ορισμένους μάλιστα, επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο η ήδη κλονισμένη υγεία τους. Γι’ αυτό και το ΕΝΔΙΣΥ καλεί την κυβέρνηση, άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει μια μεγάλη αδικία.