ΕΝΔΙΣΥ: Επιδεικτική αδιαφορία για την παράνομη φορολόγηση αναδρομικών – Η κυβέρνηση «γύρισε την πλάτη» στους συνταξιούχους

«Η υπέρογκη (και παράνομη) φορολόγηση των αναδρομικών, 2009-2015, έβγαλε (και πάλι) τους συνταξιούχους στον δρόμο. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά, στην είσοδο του κτιρίου επί της οδού Νίκης, σε μια ύστατη προσπάθεια να λάβουν από την ηγεσία του υπουργείου και δη από τον Χρήστο Σταϊκούρα, τις απαντήσεις που είναι απαραίτητες: Πότε το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που δικαιώνουν 95.000 συνταξιούχους και τις οικογένειές τους», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

«Αντ’ αυτού ο κ. Σταϊκούρας επέλεξε τον δρόμο της… αποφυγής!» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΗ. «Όχι μόνο δεν δέχτηκε αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, αλλά τους παρέπεμψε στον υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο. Μόνο που ο τελευταίος αποφεύγει να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και στη Βουλή σε ερώτηση του κ. Κουρουπλή! Συνεπώς, οι συνταξιούχοι μεταφέρονται “από τον Άννα στον Καϊάφα” και η παρανομία της κυβέρνησης συνεχίζεται και δεν λύνεται!».

«Επαναλαμβάνουμε», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ: «Παρανόμως το υπουργείο Οικονομικών επέβαλλε το 2019 πρόσθετη φορολόγηση, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, σε 95.000 συνταξιούχους, επειδή έλαβαν αναδρομικά για τις συντάξεις τους, την περίοδο 2009-2015. Η συνολική δαπάνη υπερβαίνει τα 88 εκατ. ευρώ και αυτά τα ποσά πρέπει να διαγραφούν (μετά από την εκτέλεση των τριών αποφάσεων του ΣτΕ), από τους πίνακες οφειλής των βεβαιωμένων ποσών και προσαυξήσεων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, καθώς και να επιστραφούν σε όσους έχουν πληρώσει όλο το ποσό, όσους έχουν ρυθμίσει και συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και σε όσους έχουν κατασχεθεί μεγάλα χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους!».

«Το ΕΝΔΙΣΥ εδώ και δύο μήνες έχει αποστείλει επανειλημμένα υπομνήματα στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Αρχής γενομένης από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει λάβει τρεις επιστολές. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν τόσο τα πολιτικά κόμματα, όσο και οι βουλευτές και ο πρωθυπουργός της χώρας. Μάλιστα, υπήρξαν συγκεκριμένες επερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή για το εν λόγω θέμα, από βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25). Σε όλες καλείται ο κ. Σταϊκούρας να πάρει θέση και όμως “λάμπει δια της απουσίας του”! Το ερώτημα που πλανάται στα χείλη χιλιάδων συνταξιούχων είναι: Γιατί τόση αναλγησία;»

Το ΕΝΔΙΣΥ «καλεί τους θιγόμενους συνταξιούχους να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο, ώστε να παραλάβουν αίτηση κατά περίπτωση που θα την καταθέσουν στις κατά τόπους ΔΟΥ και αυτό αποτελεί την πρώτη ενέργεια. Το Δίκτυο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες συνταξιούχους, ώστε να υποβάλλουν την σχετική αίτηση, διεκδικώντας την διαγραφή του παράνομου “χρέους”.

Οι συνταξιούχοι, που πλήρωσαν με “αιματηρές” περικοπές τη δεκαετή οικονομική κρίση, δεν ανέχονται άλλο την αδιαφορία του οικονομικού επιτελείου. Η φράση “φέρτε πίσω τα κλεμμένα” που ακούστηκε πολλές φορές κατά τη σημερινή συγκέντρωση, συμπυκνώνει την αγανάκτησή τους. Έλεος πια!», καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.