ΕΝΔΙΣΥ: Η κυβέρνηση «κλέβει» εισφορές δύο ετών και εξαπατά ξανά τους συνταξιούχους

Επίθεση στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι «βάφτισε» κοινωνικό μέρισμα την επιστροφή στους συνταξιούχους των παράνομων κρατήσεων υπέρ ασθένειας (ΕΟΠΥΥ) εξαπολύει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), τονίζοντας παράλληλα ότι με τις χτεσινές ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα η κυβέρνηση «κλέβει» δύο σχεδόν χρόνια από τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, «ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ του ΕΟΠΥΥ στους συνταξιούχους, αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2016. Κάνετε λάθος κύριε Πρωθυπουργέ», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Επισημαίνουμε στον πρωθυπουργό ότι οι μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010. Επίσης, ότι σε αυτές περιλαμβάνεται για όλο το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Ιουνίου του 2016 η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στην οποία παρανόμως έχει γίνει κράτηση 4% και 6% , και η οποία παράνομα δεν υπολογίζεται στα οφειλόμενα προς επιστροφή ποσά, καθώς και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι από 1/11/2011 έως 31/5/2012».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που πρώτο και μαχητικά είχε αναδείξει το σκάνδαλο των παράνομων παρακρατήσεων, «ζητά την επιστροφή όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τον Αύγουστο του 2010 με συνυπολογισμό της ΕΑΣ, θεωρώντας ότι με τις χθεσινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση “κλέβει” δύο σχεδόν χρόνια παράνομα παρακρατηθέντα ποσά, παράλληλα μειώνει τα οφειλόμενα αφαιρώντας την ΕΑΣ, εξαπατώντας για μια ακόμα φορά τους συνταξιούχους».

«Οι δικαιούχοι των ποσών που θα επιστραφούν, με τη σύνταξη Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύρια με μικτές αποδοχές από κύριες και επικουρικές συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Φυσικά, τα ποσά αυτά είναι ασήμαντα μπροστά στις τερατώδεις μνημονιακές περικοπές συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ, οι οποίες μάλιστα θα συνεχιστούν και το 2019», σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ.

Τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων «είναι αποκαλυπτικά όταν οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Oι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το “πάγωμα” των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους».

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, «οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο».