ΕΝΔΙΣΥ: Η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά σε 2 εκατ. συνταξιούχους!

φωτό: asfalistiko.gr

Υποχρεωμένη είναι η κυβέρνηση να επιστρέψει αναδρομικά ποσά σε 2 εκατ. συνταξιούχους. Αιτία, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ήδη έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2015 και σύμφωνα με την οποία έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και άρα δεν πρέπει να επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν. Αυτή είναι η τοποθέτηση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο καλεί τους πολίτες να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά ποσά που τους οφείλονται.

Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται έως σήμερα να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά για τις περικοπές των δικών της νόμων 4093/12, 4051/12 που η ίδια δημιούργησε το 2012, όταν πάλι είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι:

α) Οι συνταξιούχοι Δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρ. 88Σ (Μισθοδικείο) το 2018.

β) Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων), η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.

γ) Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος ΕΝΔΙΣΥ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, «είναι δεδομένη η υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις υπ’αρίθμ. 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει ότι οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης οι οποίες , αναφέρονται σε ταύτιση και συσχετισμό των αξιώσεων των συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/12, 4093/12, καθώς και των νόμων 3863/10 και 3865/10 (Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης) που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντίστοιχα, μόνο αδικαιολόγητη σύγχυση δημιουργούν και τίποτα άλλο στους συνταξιούχους. Τα μόνα αναδρομικά που προκύπτουν και σχετίζονται με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) είναι τα ποσά που έχουν περικοπεί παρανόμως στις επικουρικές συντάξεις από τον 6ο του 2016 και μετά (Αναπροσαρμογή συντάξεων).

Υπογραμμίζεται ότι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται η έκδοσή της, έχει ως κύρια θέματα να επιλύσει την συνταγματικότητα ή όχι του επανυπολογισμού των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την νομιμότητα θεσπίσεως ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ). Ο ν.4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) έχει εφαρμογή ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριων και επικουρικών από 01/01/2019 και μετά. Γι’ αυτό, λοιπόν, και τα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων συντάξεων περιλαμβάνουν όλες τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων (4093/12, 4051/12 κλπ.) έως τον Δεκέμβριο του 2018 τουλάχιστον. Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, εφαρμόστηκε παρανόμως ο ν. Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές συντάξεις, όπου προέκυψαν περικοπές και τα ενημερωτικά σημειώματα άλλαξαν.

Για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν χωρίς να έχουν προσφύγει δικαστικά μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα διεκδικήσεως των αναδρομικών, μέχρι την ημερομηνία θανάτου του συνταξιούχου. Προϋπόθεση είναι, όμως, να μην έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς.