ΕΝΔΙΣΥ: Κρίσιμη η δίκη στο ΣτΕ για να αναδρομικά – Ποιο είναι το περιθώριο υποβολής αγωγών για τους συνταξιούχους

Περιθώριο έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά δώρων και περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η σχετική παράταση δόθηκε λόγω κορονοϊού. Όσοι δεν το πράξουν, κινδυνεύουν να μην μπορούν εφεξής να διεκδικήσουν αναδρομικά του έτους 2015, εξαιτίας παραγραφής, αφού έχει παρέλθει η πενταετία.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) προτρέπει τους συνταξιούχους ήδη από το 2014 να καταθέσουν αγωγές για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα αναδρομικά. Μάλιστα ενημερώνει ότι ήδη υπάρχουν σχετικές αποφάσεις «από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι για το 11-μηνο που έδωσε το ΣτΕ, αλλά για πενταετία (5 έτη, 2013 – 2018) και μάλιστα με τόκους και συμπεριλαμβανομένου και του ν.4387/2016».

Ειδικά για τη δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι με δική του πρωτοβουλία καταγγέλθηκε η σχετική απόφαση του τέως υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. «Μαθαίνουμε και μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ότι η διορισμένη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με υπόμνημά της προς το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης. Κρίμα…!!»

Το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι «οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων, από τις άδικες περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις, έχασαν 98 δισ. ευρώ! Ένα τεράστιο ποσό που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να διαβιούν στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, μετά και από την περικοπή του ΕΚΑΣ».

«Τα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ ήταν ψίχουλα μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Έδωσε ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, που αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις και μόνο για ποσά εισοδήματος άνω των 1.000 ευρώ. Αφορούσε επίσης μόνο το 11μηνο (Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016) που τόνιζε η απόφαση του ΣτΕ. Λόγω αυτής της προκλητικής ερμηνείας, δεν δόθηκαν αναδρομικά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα, συνολικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ», υπογραμμίζει το Δίκτυο και αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης.