ΕΝΔΙΣΥ: Πονηρή η κυβέρνηση με τα αναδρομικά – «Αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν» εις βάρος των συνταξιούχων

Για «πονηρή» πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που εφαρμόζοντας το δόγμα «αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν», εμποδίζουν με νομοθετική ρύθμιση τη συνέχιση των αγωγών για διεκδικήσεις αναδρομικών, κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει  ότι «η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου (Ν. 4714/20), στην προσπάθειά της να παρεμποδίσει την προσφυγή των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους, νομοθέτησε ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αγωγών θα ήταν η ημέρα καταβολής των ήδη από πολλές πλευρές κουτσουρεμένων αναδρομικών ως προς τις περικοπές της κύριας σύνταξης, θέμα που αφορά 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και αποκλείει το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο που δεν θα λάβουν ούτε 1 ευρώ».

Όμως, στις 8/10/2020 ημέρα Πέμπτη, το Δίκτυο προσθέτει ότι «εντελώς πραξικοπηματικά στο δόγμα του «αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν» ψήφισε και δημοσίευσε αυθημερόν τον νόμο 4734/20 όπου με τα άρθρα 33 και 34 μετέφερε (πονηρά, εν κρυπτώ και παραβύστω) την καταληκτική ημερομηνία προσφυγής των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους………..δηλαδή 8/10/2020».

Προφανής σκοπός αυτής της ρύθμισης, που χαρακτηρίζεται από το ΕΝΔΙΣΥ «ολοφάνερα και αυταπόδεικτα αντισυνταγματική», όπως και του προηγούμενου νόμου του Αυγούστου, «ήταν να προλάβει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων».

«Καλούμε την κυβέρνηση», συνεχίζει το Δίκτυο, «δείχνοντας τον στοιχειώδη σεβασμό στον πόνο των συνταξιούχων αλλά και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να αποκαταστήσει στοιχειωδώς την αδικία εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2015.

Το ΕΝΔΙΣΥ θα συνεχίσει τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και θα υποστηρίξει κάθε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης (Ιούλιος 2020) που πετσόκοψε τα αναδρομικά των συνταξιούχων περιορίζοντάς τα σε ένα εντεκάμηνο.

Η κυβέρνηση πλέον με τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις είναι φανερό ότι δεν εφαρμόζει ούτε το εντεκάμηνο που δέχτηκε το ΣτΕ με την απόφαση του Ιουλίου του 2020. Ενημερώνουμε του συνταξιούχους ότι από πλευράς μας, ο αγώνας με κάθε μορφή και με τη προσφυγή στη δικαιοσύνη, απέναντι σε αυτές τις αντισυνταγματικές, απαράδεκτες και άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση».