ΕΝΔΙΣΥ σε πρωθυπουργό και κόμματα: Πάρτε θέση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Φωτό: asfalistiko.gr

Να δοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα (αναδρομικά) χρηματικά ποσά στους συνταξιούχους που κερδίζουν πρωτόδικες αποφάσεις, ζητάει από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ζητώντας από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν θέση για το μείζον αυτό ζήτημα που «καίει» εκατομμύρια συνταξιούχους.

Στην επιστολή που έστειλε το ΕΝΔΙΣΥ, μεταξύ άλλων, στον Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και στους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνεται ότι ήδη καταβλήθηκαν ποσά σε ενάγοντες συνταξιούχους με την υπ΄αριθμ. 3429/2018 απόφαση του 8ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει:

Στα 8 χρόνια και πλέον της σφοδρής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων οι συνταξιούχοι υπέστησαν τεράστιες περικοπές των συντάξεών τους από τους μνημονικούς νόμους και προσφεύγουν -όσοι δύνανται- στα δικαστήρια, διεκδικώντας την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 4051/12, 4093/12 κ.λπ., που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ήδη εκδίδονται συνεχώς αποφάσεις σε πρώτο βαθμό που δικαιώνουν τους συνταξιούχους και υποχρεώνουν τον ΕΦΚΑ (κύρια σύνταξη) και το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ) σε επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

Το ΕΝΔΙΣΥ πληροφορήθηκε ότι στους ενάγοντες συνταξιούχους της με αριθ. 3429/2018 αποφάσεως του 8ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών καταβλήθηκαν τα χρηματικά ποσά που τους επιδίκασε το Δικαστήριο ύστερα από γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων, δεδομένου ότι η απόφαση ήταν πρωτόδικη και αναγνωριστική, δηλαδή χωρίς εκτελεστότητα.

Με βάση αυτό, το Δίκτυο εκφράζει την εύλογη απορία και επιθυμεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και από τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, να απαντήσουν εγγράφως για ποιο λόγο στις υπόλοιπες πρωτόδικες αποφάσεις, που εκδίδονται πλέον συνεχώς από τα Δικαστήρια, ο εναγόμενος φορέας ασκεί ένδικα μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρίσιμο νομικό θέμα της αντισυνταγματικότητας των περικοπών έχει ήδη λυθεί από το 2015 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.