ΕΝΔΙΣΥ: Φοβούμενοι την κατακραυγή δεν βγάζουν συντάξεις χηρείας – Σοκάρουν τα ποσά πείνας

Κινητοποίηση, έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί ο σύλλογος συζύγων θανόντων ΑΞΙΑ με τη συμπαράσταση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Γυναίκες που έχουν χάσει τους συζύγους τους έχουν κατασκηνώσει από τη Δευτέρα στην είσοδο του υπουργείου όπου και θα παραμείνουν μέχρι αύριο, Παρασκευή, οπότε θα συναντηθούν με την κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως τονίζουν, «η χηρεία δεν κάνει διακρίσεις και εξαιρέσεις, μην περιμένεις την αδικία να συμβεί σε εσένα».

Σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ ξεκαθαρίζει τα πράγματα με τις συντάξεις χηρείας, κάνοντας λόγο για «τη μεγάλη κοροϊδία».

Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι «ότι οι δύο βασικές ανατροπές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%. Έτσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφόρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της 3ετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται».

Σύμφωνα επίσης με το ΕΝΔΙΣΥ, «σήμερα ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει χιλιάδες οριστικές συντάξεις χηρείας, επειδή είναι εξαιρετικά χαμηλές και κάτω από τα 345 ευρώ που είναι η προσωρινή σύνταξη. Έτσι, φοβούμενοι τη γενική κατακραυγή καθυστερούν την έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας που είναι κάτω από 345 ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο –εξαιτίας της έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού– δόθηκε στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας προσωρινό ποσό ύψους 345 ευρώ το μήνα, μέχρι την οριστική έκδοση των συντάξεων θανάτου. Όταν στα μέσα Αυγούστου του 2017 έγινε από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ η πρώτη επεξεργασία στα αιτήματα συνταξιοδότησης, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των εξοντωτικών περικοπών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι είχαν λάβει την προσωρινή σύνταξη, θα δικαιούνταν ποσό πολύ μικρότερο από τα 345 ευρώ! Για όσους ελάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου που μεταβιβάζονται, κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ», επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ.