Ενημέρωση για όσους εργάστηκαν στη Γερμανία και σήμερα δικαιούνται σύνταξη

Στα Τρίκαλα διοργανώθηκε ημερίδα για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Ελλήνων, με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) και τη συμβολή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Hellenic Silverstars, πολλοί Έλληνες που είχαν εργαστεί στη Γερμανία και σήμερα δικαιούνται σύνταξη ενημερώθηκαν για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να την εισπράξουν.

Περισσότεροι από 600.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία για να εργαστούν μόνο μέσα στο χρονικό διάστημα 1960 με 1976. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν από τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το έτος 2000, μέσα σε 40 χρόνια, δηλαδή από το 1960 μέχρι το 2000, ένα 10% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας έζησε για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Οι άνθρωποι αυτοί συνέβαλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας.

«Η σύνταξη που λαμβάνετε από τη Γερμανία είναι μέρος της αμοιβής σας. Τη δικαιούστε αυτή τη σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ (Walter Stechel), ο οποίος απυήθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.
Στην ημερίδα χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας και η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, Σοφία Αλεστά. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Hellenic Silverstars, Γεώργιος Παπαδόπουλος, από την πλευρά του έδωσε πλήθος πληροφοριών σχετικά με τη γερμανική σύνταξη στους ενδιαφερόμενους και ικανοποίησε τις απορίες τους όσον αφορά τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στο γερμανικό συνταξιοδοτικό δίκαιο.

Οι Hellenic Silverstars είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία εργάζεται εθελοντικά προωθώντας τον ελληνογερμανικό διάλογο για την επίλυση θεμάτων σχετικών με τις συντάξεις και επίσης διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Από την άλλη, νομική βάση δημιουργίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) αποτέλεσε η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010 μεταξύ της ομοσπονδιακής καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στόχος της οποίας ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης επί συγκεκριμένων θεμάτων, και μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταστεί σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο σε πρακτικά προβλήματα και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.