Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης! – Αμείλικτη η αλήθεια των αριθμών

Φιάσκο του Κωστή Χατζηδάκη αποκαλεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης. Το ΕΝΔΙΣΥ, παραθέτει μια σειρά από στοιχεία, που δείχνουν ότι τελικά οι αιτήσεις είναι πολύ λιγότερες από αυτές που γνωστοποιήθηκαν!

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν 36.088 αιτήσεις για τις οποίες θα δοθούν ποσά προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ το μήνα, ανάλογα την περίπτωση).

Το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σε εκκρεμότητα 159.200 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, από τις οποίες Α) έχουν ήδη υποβληθεί 35.000 αιτήσεις μόνο για προσωρινή. Επισημαίνεται όμως, ότι ένα ποσοστό περίπου 20% αυτών που έχουν υποβάλει για προκαταβολή σύνταξης, έχουν ταυτόχρονα υποβάλει και για προσωρινή, οπότε και αυτό το ποσοστό αφαιρείται!  (ανέρχεται δε περίπου σε 7.218 αιτήσεις)

Β) Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των προσωρινών συντάξεων που έχουν υποβληθεί, το 20%, δηλαδή περίπου 7.218 αιτήσεις, είναι απορριπτικές. Άρα, τελικά ο πραγματικός αριθμός των αιτούντων που ενδιαφέρθηκαν για το «μέτρο Χατζηδάκη» είναι 21.652, άρα το φιάσκο είναι ακόμα πιο ηχηρό!»

Το Δίκτυο τονίζει με νόημα ότι «οι συνταξιούχοι δεν είναι «ιθαγενείς», για να τους αρκούν τα… καθρεφτάκια του Υπουργού Εργασίας. Έχουν αξιοπρέπεια και ζητούν το αυτονόητο: Εδώ και τώρα την καταβολή της οριστικής σύνταξής τους, για την οποία έχουν καταβάλλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους. Δεν δέχονται να λάβουν ως… αντίδωρο ένα ποσό έως 384 ευρώ το μήνα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Όσο και αν το Υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε το «καρότο» των αναδρομικών για όσους μήνες έχει υποβληθεί η αίτηση, οι συνταξιούχοι «δεν τσίμπησαν»!»

Το ΕΝΔΙΣΥ επιμένει: «Ο Υπουργός Εργασίας διαπράττει τεράστιο λάθος! Η διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στη διαδικασία απονομής των συντάξεων και θα φορτώσει με χρέη περίπου 20% των συνταξιούχων, που επί της ουσίας δεν δικαιούνται σύνταξη, αλλά η κυβέρνηση τους δίνει αναδρομικά, εμπαίζοντάς τους. Οι καθυστερήσεις θα διευρυνθούν και η επιβάρυνση για χιλιάδες συνταξιούχους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κανείς απόμαχος της εργασίας δεν μπορεί να ζει σε μηνιαία βάση έως 384 ευρώ! Είναι «σύνταξη πείνας» και δείχνει την έλλειψη σεβασμού της Κυβέρνησης προς αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνταξιούχοι μετά τις σφαγιαστικές μνημονιακές μειώσεις της τελευταίας δεκαετίας, απαιτούν το σεβασμό της Πολιτείας και εισπράττουν (για άλλη μια φορά) την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της». Το Δίκτυο ζητάει από τον κ. Χατζηδάκη, «μετά το χθεσινό φιάσκο, να αναθεωρήσει. Να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων και να εστιάσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας τόσο κρίσιμης κατάστασης. Το ΕΝΔΙΣΥ θα σταθεί για άλλη μια φορά στο πλευρό των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Εδώ και τώρα να χορηγηθεί η οριστική σύνταξη για όλους. Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.»