Εντός Νοεμβρίου η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα Ταμεία – Θολά τα κριτήρια ένταξης

Εντός Νοεμβρίου εκτιμά ότι θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφασης για τη ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, απόφαση που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Νέα Σελίδα.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «η ρύθμιση που επεξεργαζόμαστε θα προβλέπει αποπληρωμή της οφειλής που δημιουργήθηκε έως το τέλος του 2016 σε έως 120 δόσεις με κούρεμα” προσαυξήσεων. Από τη ρύθμιση θα αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή της οφειλής, η ρύθμιση θα στηρίζεται και σε μια συνάρτηση ανάμεσα στην οφειλή και τα εισοδήματα του οφειλέτη. Εκτιμώ ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου».

Η υπουργός στη συνέντευξή της δεν ξεκαθαρίζει πώς θα χαρακτηρίζεται κάποιος «στρατηγικός κακοπληρωτής», αφήνοντας ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα για τα κριτήρια με τα οποία θα εντάσσεται ένας οφειλέτης στην εν λόγω κατηγορία. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε τις πιέσεις των δανειστών για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι σαφές ότι είναι εύλογοι οι φόβοι για ένα σκόπιμα σφιχτό πλέγμα κριτηρίων, με στόχο τελικά να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο γίνεται λιγότεροι οφειλέτες. Φόβοι που μένει να αποδειχτούν ή να διαψευστούν από την επικείμενη Υπουργική Απόφαση.

Έκδοση νέων συντάξεων

Αναφερόμενη στη διαδικασία και τους ρυθμούς έκδοσης των νέων συντάξεων η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «ήδη από την αρχή της χρονιάς αναλάβαμε συγκεκριμένες δράσεις για την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων με πρώτιστο σκοπό όχι την ικανοποίηση απαιτήσεων των θεσμών, αλλά την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Έτσι, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 πληρώθηκαν περισσότερες από 183.000 νέες συνταξιοδοτικές παροχές -κύριες, επικουρικές και εφάπαξ- ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Πριν από λίγες μέρες ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε εμβόλιμη πληρωμή περίπου 4.200 νέων κύριων συντάξεων. Τέτοιες εμβόλιμες πληρωμές νέων συντάξεων θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο διάστημα έως την πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Θυμίζουμε ότι τη μονιμοποίηση των εμβόλιμων πληρωμών νέων συντάξεων κάθε μήνα προανήγγειλε μέσα στη βδομάδα μιλώντας στο Κόκκινο και η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Στέλλα Βρακά (δείτε εδώ).

Για τις εργασιακές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «ανάπτυξη χωρίς προστασία της εργασίας σημαίνει επιστροφή στον δρόμο που γέννησε την κρίση. Για τον λόγο αυτό ήδη, σε συνθήκες επιτροπείας, υλοποιούμε παρεμβάσεις που έχουν συγκεκριμένο στόχο και θετικό πρόσημο για τον κόσμο της εργασίας. Ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Εργασίας ενισχύει και διευρύνει δικαιώματα των εργαζομένων, δημιουργεί ένα πλαίσιο αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει αναβαθμιστεί και παρεμβαίνει ενεργά στους χώρους δουλειάς. Από τον Αύγουστο του 2018 θα επανέλθουν σε ισχύ οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας ουσιωδώς τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων. Η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά και, από το 26% που βρισκόταν όταν παραλάβαμε, έχει μειωθεί στο 21%. Είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή, όμως ο συνδυασμός της ανάκαμψης της οικονομίας, των παρεμβάσεών μας στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων εργασίας που υλοποιούνται θα οδηγήσει άμεσα σε καλύτερα αποτελέσματα».