Επίδομα παιδιού 2018: Την τρίτη πληρώνεται η Β’ δόση – 139,8 εκατ. ευρώ σε 533.729 οικογένειες

Αύριο Τρίτη, 26 Ιουνίου, πληρώνεται η Β’ δόση του επιδόματος παιδιού 2018 στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι τις 20 Ιουνίου και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Β’ δόση είναι διμηνιαία και αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται σε 533.729 οικογένειες δικαιούχων που υπέβαλλαν φέτος αιτήσεις Α21 στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, με όλες τις τυχόν αναδρομικές οφειλές από την αρχή του έτους και μετά τους απαραίτητους συμψηφισμούς με την Α’ δόση που πληρώθηκε πριν το Πάσχα. Επίσης πληρώνονται και 13.117 οικογένειες δικαιούχων, στις οποίες οφείλονταν αναδρομικά παλαιότερων ετών. Συνολικά η δαπάνη φτάνει στα 139,8 εκατ. ευρώ. Για τις νέες αιτήσεις του 2018 καταβάλλεται ποσό 131,54 εκατ. ενώ για τα αναδρομικά παλαιότερων ετών ποσό 8,27 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η αύξηση του πλήθους των δικαιούχων είναι ήδη εμφανής από το πρώτο 20ήμερο λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής της αίτησης Α21. Στα τέλη Ιουλίου όταν θα καταβάλλεται η Γ’ δόση 2018 και θα έχει εξοφληθεί πλήρως το πρώτο 6μηνο, εκτιμάται πως θα ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο σε πλήθος δικαιούχων.

Αυξητικά κινείται και το ύψος του συνολικού κονδυλίου. Πέρυσι, σύμφωνα πάντα με τον ΟΠΕΚΑ, το πρώτο 6μηνο είχαν πληρωθεί σε οικογενειακά επιδόματα 291 εκατ. ευρώ σε δυο τριμηνιαίες δόσεις. Φέτος έχουν πληρωθεί με την Α’ και Β’ δόση πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου η δαπάνη αναμένεται να κυμανθεί στα 450 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα – μέσω της οποίας υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις – θα επαναλειτουργήσει από αύριο Τρίτη, για όλους τους δυνητικούς δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση. Στις 25-27 Ιουλίου θα καταβληθεί η Γ δόση 2018, η οποία θα αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στους δικαιούχους που θα έχουν εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και θα έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 έως τις 20 Ιουλίου. Ακολούθως, θα καταβληθούν όπως προβλέπεται και οι επόμενες διμηνιαίες δόσεις.

Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα μπορούν να ενημερωθούν για το ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους μέσω της πλατφόρμας υποβολής της αίτησης Α21 με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.