Επίδομα στέγασης – ενοικίου: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχου με παραδείγματα

Επίδομα στέγασης – ενοικίου από 70 – 210 ευρώ το μήνα θα δοθεί από την 1/1/2019 σε περίπου 1,3 εκατ. πολίτες, που σημαίνει ότι αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 550.000 νοικοκυριά.

Στη συμφωνία που κατέληξαν υπουργείο Εργασίας και τρόικα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνεται και η εν λόγω παροχή, η οποία θα δοθεί από την αρχή του επόμενου έτους.

Συμφωνήθηκε ότι τα 8.000 ευρώ είναι το ανώτατο όριο για ατομικό εισόδημα και φτάνει στα 24.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα.

Το ποσό – αφετηρία για μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι τα 70 ευρώ, ενώ το ποσό θα αυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, δηλαδή, για κάθε παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει έως την ηλικία των 24 ετών.

Την επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα εξαιρεθούν όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 η αν. υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, είπε ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, ενώ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για κάποιο αντίμετρο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η επιδότηση στέγασης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ζευγάρι χωρίς παιδιά: Εισοδηματικό όριο είναι τα 12.000 ευρώ. Το ποσό της επιδότησης θα φτάσει τα 105 ευρώ το μήνα.
  • Ζευγάρι με ένα παιδί: Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται στα 16.000 ευρώ. Το ποσό της επιδότησης φτάνει στα 140 ευρώ το μήνα.
  • Ζευγάρι με δύο παιδιά: Το όριο του ετήσιου εισοδήματος φτάνει τα 20.000 ευρώ. Το ποσό της επιδότησης θα είναι στα 175 ευρώ το μήνα.
  • Ζευγάρι με τρία παιδιά: Το εισοδηματικό όριο θα φτάσει στο ανώτατο ύψος που είναι τα 24.000 ευρώ, με την επιδότηση να φτάνει στα 210 ευρώ το μήνα.