Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους: Θα το λάβει μόλις ένας στους τέσσερις – Πότε πληρώνεται

Τελικά, πολύ μικρότερος, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα είναι ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων, που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ. Εκτός επιδόματος θα μείνουν περίπου 200.000 συνταξιούχοι, ενώ αποκαλυπτικό είναι και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, το οποίο φτάνει στα 160.εκατ. ευρώ, πολύ μικρότερο, δηλαδή, και από τα κουτσουρεμένα 203 εκατ. που είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό.

Τα 250 ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των «τυχερών» την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου. Όμως οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι 634.027, δηλαδή, σχεδόν 200.000 λιγότεροι από την αρχική εκτίμηση που ήθελε να προσεγγίζουν τις 830.000 οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος.

Μάλιστα, το ποσό που θα εκταμιευθεί για την καταβολή αυτής της άπαξ οικονομικής ενίσχυσης, υπολογίστηκε στα επίπεδα των 160 εκατ. ευρώ, λιγότερα ακόμα και από τα 203 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό!

Αιτία του περιορισμένου αριθμού των δικαιούχων, είναι τα κριτήρια που τέθηκαν για την επιλογή τους. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα των 7.200 ευρώ που διπλασιάζεται στα 14.400 ευρώ όταν μετατρέπεται σε οικογενειακό, το όριο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, «άφησαν εκτός» επιδόματος μερικές χιλιάδες συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι, έτσι και αλλιώς, με τα κριτήρια που είχαν τεθεί, το επίδομα αυτό, θα το λάμβαναν μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν κύρια σύνταξη έως τα 600 ευρώ. Όμως για εκείνους που λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη, το αντίστοιχο όριο υποχωρούσε στα επίπεδα των 450 ευρώ μόλις, για κύρια σύνταξη.

Τελικά, από όλους αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους, το 1/3 θα μείνει χωρίς το παραμικρό βοήθημα. Ουσιαστικά, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα την λάβει μόλις το 25% στο σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις…