Επίσημα… γεννητούρια για τον ΟΠΕΚΑ – Ποια επιδόματα και προνοιακές παροχές θα δίνει

Με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε χτες στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), με στόχο να αποτελέσει βραχίονα του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «ο καινούργιος φορέας έρχεται να οδηγήσει το νέο κράτος προστασίας και αλληλεγγύης στην ψηφιακή εποχή, να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική “προστασία”, τις πελατειακές σχέσεις. Έρχεται να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα δικαιώματά τους με αξιοπρέπεια».

Ο ΟΠΕΚΑ αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο πρώτος είναι ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, όπου όλοι οι πολίτες δίνοντας τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές, υπηρεσίες και προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Οι δυο πυλώνες διασυνδέονται μεταξύ τους με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα.

Ο ΟΠΕΚΑ αποτελεί μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων που αναλαμβάνει δέσμη παροχών:

  • το Επίδομα Παιδιού,
  • το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
  • το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες,
  • τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας,
  • τα επιδόματα σε άτομα με αναπηρία,
  • προνοιακές παροχές,
  • οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Τέλος, λειτουργεί και ως ελεγκτικός μηχανισμός, αφού διενεργεί ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, καθώς και δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε το δημόσιο χρήμα να αποδίδεται στους πραγματικούς δικαιούχους.