Επαγγελματίες στο… φέσωμα των Ταμείων – Σκαστούς απατεώνες βγάζουν οι έλεγχοι του ΚΕΑΟ

Κραυγαλέες περιπτώσεις απάτης έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στην προσπάθειά τους να ερευνήσουν και να περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το παράδειγμα εταιρίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτογραφικών ειδών είναι ενδεικτικό. Η εταιρία κατέβασε ρολά, έχοντας δημιουργήσει στο ΚΕΑΟ χρέος 300.000 ευρώ. Μόνο που λίγο αργότερα άνοιξε ξανά στην ίδια διεύθυνση, με νέο ιδιοκτήτη… την 94χρονη μητέρα του πρώην ιδιοκτήτη, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των 15 εργαζομένων της εταιρίας. Με τη νέα της μορφή η έχει διπλασιάσει την οφειλή της, που υπερβαίνει πλέον τις 600.000 ευρώ. Μπροστά σε αυτή την υπόθεση που… μυρίζει από μακριά, το ΚΕΑΟ προέβη σε αναστολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους ιθύνοντες να προβούν σε ρύθμιση χρεών προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Άλλη περίπτωση αφορά πασίγνωστη αλυσίδα γυμναστηρίων με 100 εργαζόμενους. Βρέθηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είχαν μεταφερθεί σε καινούργια εταιρία. Ενώ η προηγούμενη είχε δημιουργήσει χρέος στο ΚΕΑΟ άνω του 1 εκατ. ευρώ, η νέα ήδη έχει αυξήσει την οφειλή κατά 200.000 ευρώ…

Τέτοιες και πολλές άλλες περιπτώσεις παραβατικότητας έχουν οδηγήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 22,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για το ΚΕΑΟ, τα στελέχη του οποίου εκτιμούν ότι μπορεί το πρόβλημα να περιοριστεί αν εγκαθιδρυθεί μια διαδικασία βαθμολόγησης των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα μητρώα του. Σύμφωνα με την ιδέα αυτή, θα καταγράφονται όλες οι οικονομικές επιδόσεις του οφειλέτη κατά την τελευταία τριετία και ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώνει μια επιχείρηση, θα ανοίγουν γι’ αυτήν δύο ενδεχόμενα: είτε θα της ασκείται πίεση για να ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση οφειλών είτε θα ξεκινά η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Ως γνωστόν, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τίθενται σε ισχύ 70 ημέρες μετά την αποστολή του ατομικού ειδοποιητηρίου και αφορούν:

  • Πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (παραγγελίες κατάσχεσης κινητών / ακινήτων και κατασχέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων).
  • Αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων.