Επιδόματα αναπηρίας: Ξεκινά και στη Θεσσαλονίκη το πιλοτικό πρόγραμμα – Δείτε τη διαδικασία

Στη Θεσσαλονίκη επεκτείνεται από την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιουλίου, το πιλοτικό πρόγραμμα για την απονομή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στην περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, «πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας απλουστεύει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε προνοιακές παροχές».

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα άτομα με αναπηρία που ενδιαφέρονται να λάβουν για πρώτη φορά προνοιακή παροχή οποιασδήποτε μορφής (υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση εξέτασης από τα ΚΕΠΑ), εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Διαδικασία αιτήσεων

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αιτήσεις:

  • στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ή
  • στην Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου 54-56).

Όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Με την υποβολή της αίτησης δημιουργείται Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας και ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται για εξέταση σε θεράποντα γιατρό της επιλογής του. Ο γιατρός συμπληρώνει τον φάκελο αναπηρίας, μέσω της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (www.e-prescription.gr) με την εισηγητική έκθεση και ο αιτών παραπέμπεται για εξέταση στα ΚΕΠΑ. Ο ρόλος του θεράποντος ιατρού είναι κρίσιμος, καθώς αυτός έχει την ευθύνη εισαγωγής ιατρικών δεδομένων στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και την ηλεκτρονική διαβίβασή του στο ΟΠΣ των ΚΕΠΑ.

Ο ορισμός για την ημέρα και ώρα εξέτασης από την Υγειονομική Επιτροπή γίνεται ηλεκτρονικά. Το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ διασυνδέεται ηλεκτρονικά με εκείνο των ΚΕΠΑ ώστε η γνωμοδότηση των ΥΕ να εμφανίζεται αμέσως στον ηλεκτρονικό φάκελο του ΑμεΑ. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνεται στην αίτηση και στον οποίο θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος το άτομο με αναπηρία.

Προσοχή, για αιτήματα ανανέωσης ή παράτασης ήδη χορηγούμενου προνοιακού επιδόματος αναπηρίας, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων ή της Περιφέρειας, όπως ισχύει σήμερα.

Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 2313324948 – 2313324923.