Επιστροφή αναδρομικών για το… θεαθήναι – 7 στους 10 συνταξιούχους δεν θα πάρουν πίσω ούτε ευρώ!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με μία… διθυραμβική παρουσίαση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε νωρίτερα σήμερα, από το βήμα της Βουλής, να γνωστοποιήσει στο πανελλήνιο την απόφαση της κυβέρνησης για να επιστρέψει τα αναδρομικά που οφείλει στα 2,5 εκατ. συνταξιούχων.

Μάλλον, όμως, ξέχασε να αναφέρει ότι τα 2/3 εξ αυτών δεν θα λάβουν πίσω ούτε ευρώ, αν τελικά η κυβέρνηση εφαρμόσει ως έχει την πρόθεσή της. Αιτία το γεγονός ότι θα επιστραφούν με ένα εφάπαξ ποσό έως το τέλος του έτους, μόνο οι περικοπές που αφορούν την κύρια σύνταξη. Άρα, δεν θα επιστραφούν οι αντίστοιχες περικοπές που έγιναν στην επικουρική και στα δώρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, δεν έχει «την τύχη» να λάβει κάποιο ποσό ως επιστροφή.

Εξηγούμαστε: Οι περικοπές που έγιναν ελέω μνημονίων την α’ περίοδο υπουργίας Γιάννη Βρούτση, δηλαδή, το 2012, είχαν ως επίκεντρο, τουλάχιστον για τη συντριπτική τους πλειονότητα, περιπτώσεις συνταξιούχων με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν περικοπές ανά εύρος ποσού, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Παράλληλα, η οριζόντια παρέμβαση που έγινε αφορούσε τα δώρα σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις, τα οποία περικόπηκαν σε όλους τους συνταξιούχους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας σημερινός συνταξιούχος των 700 ή των 800 ευρώ το μήνα, περίμενε μόνο από τα δώρα για να λάβει κάποιο ποσό, ως επιστροφή. Αφού κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί τότε είναι προφανές ότι αυτής της κατηγορίας οι συνταξιούχοι, θα βρεθούν εκτός διαδικασίας…

Απλά να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, που ο ίδιος ο κ. Βρούτσης έθεσε πάλι σε λειτουργία, προκύπτει ότι σχεδόν το 65% των συνταξιούχων έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ…

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι σε αυτή τη φάση, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, επιτρέπουν αυτή τη διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών. Μια διαδικασία, που κοστολογείται στο 1,4 δισ. ευρώ μικτά. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχει αυτή η δυνατότητα αυτή την στιγμή. Πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής»…