Αχτσιόγλου: Η επιστροφή για τις επικουρικές προϋποθέτει συμφωνία της τρόικας!

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα επιστροφής στους συνταξιούχους της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από τις επικουρικές συντάξεις, σημείωσε, μιλώντας σήμερα στον Σκάι η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, οτιδήποτε αφορά το ασφαλιστικό προαπαιτεί συμφωνία με την τρόικα, οπότε δεν μπορούν τώρα να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παρακρατήσεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς είχε πει πρόσφατα και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η υπουργός εργασίας είπε ότι έως τον Αύγουστο θα έχουν καταβληθεί οι περισσότερες από τις 85.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, παραδοχή που δείχνει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου πάει πίσω, αφού διατυπωμένος χρονικός στόχος ήταν ο Ιούνιος.

Για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% στις συντάξεις το 2019, την χαρακτήρισε νομοθετημένη, επισημαίνοντας ότι θα συνδυαστεί με θετικά αντίμετρα.

Επίσης, σημείωσε ότι τα οικονομικά του ΕΦΚΑ έχουν βελτιωθεί κι έτσι θα είναι δυνατό να γίνουν κάποιες διορθώσεις, ειδικά μετά τη λήξη του Μνημονίου.

Αναφερόμενη στο ύψος των εισφορών, η υπουργός Εργασίας διέψευσε ότι υπάρχουν αυξήσεις, λέγοντας ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλει μικρότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν.

Τέλος, υποστήριξε ότι η μείωση του αφορολογήτου δεν θα έλθει το 2019, όπως φαίνεται να προβλέπει ο ΟΟΣΑ, αλλά το 2020, τονίζοντας πως το εν λόγω μέτρο συνδέεται με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο οποίος επιτυγχάνεται.