ΕΣΑμεΑ για το Επίδομα Στέγασης: Για ακόμη μία φορά δεν υπολογίζεται το επιπλέον κόστος της Αναπηρίας

Έγγραφη διαμαρτυρία μέσω επιστολής απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την αναπλ. υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, εξαιτίας των αδικιών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης του Επιδόματος Στέγασης.

«Παρά το γεγονός ότι το έχουν παραδεχθεί πολλάκις πολλοί υπουργοί της Κυβέρνησής σας όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν γίνεται να υπολογίζονται ως εισόδημα σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι η χορήγησή τους αφορά στην κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η Αναπηρία και δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα ευεργετήματα που δικαιούνται, όπως είναι η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., η ένταξη στο ΚΟΤ κ.λπ. (το επισημαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη στην υπ’ αριθ. πρωτ. 216774/12669/2018), η ΚΥΑ για το Επίδομα Στέγασης πράττει το εντελώς αντίθετο. Στο άρθρο 2 προβλέπει ρητά ότι “στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο”. Για ακόμη μία φορά καταγράφεται το απαράδεκτο γεγονός του συνυπολογισμού των αναπηρικών επιδομάτων στο εισοδηματικό όριο» αναφέρει η επιστολή.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι «τα αναπηρικά επιδόματα δεν γίνεται να υπολογίζονται ως εισόδημα, δεδομένου ότι η χορήγησή τους αφορά στην κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η Αναπηρία και δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα ευεργετήματα που δικαιούνται. Το αναπηρικό επίδομα ΔΕΝ είναι επίδομα διαβίωσης αλλά επιτελεί πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Είναι μάλιστα το ελάχιστο που προσφέρει τη δεδομένη στιγμή η Πολιτεία στους ανθρώπους με βαριές αναπηρίες».
Ακόμη μία αδικία είναι η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. «Είναι αδικαιολόγητο – επισημαίνει η Συνομοσπονδία των αναπήρων – για παράδειγμα να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το αναπηρικό Ι.Χ. που παρέχει η Πολιτεία ως μέτρο στήριξης και που αποτελεί το μέσο κίνησης του πολίτη με αναπηρία».

Και καταλήγει: «Στην ΚΥΑ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, δεν αυξάνεται δηλαδή έστω το εισοδηματικό όριο ένταξης στο επίδομα στέγασης εάν σε ένα νοικοκυριό υπάρχει άτομο με αναπηρία».
Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση άρση των αδικιών με παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων.