ΕΣΕΕ: Η απόφαση του ΣτΕ θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ΕΦΚΑ!

«Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνονται τόσο το νομοθέτημα όσο και η αρχιτεκτονική του συστήματος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία περιμένει της επίσημη απόφαση του ΣτΕ για την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με ψήφους 17 – 8 έκρινε παράνομη την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και ουσιαστικά την “ασφαλιστική φορολογία” ανατρέποντας ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση, αλλά και τους δανειστές. Η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματικές “ζωτικές” διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)».

Στην συνέχεια η ΕΣΕΕ αναφέρεται στις «προσφυγές των επιστημονικών φορέων, των μεταφορέων, των εμπόρων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)», που «άρχισαν από πέρυσι τον Φεβρουάριο και συζητήθηκαν στην Ολομέλεια τον Οκτώβριο, προβάλλοντας την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του ΕΦΚΑ όσον αφορά την ένταξη σε αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και της αναλογικότητας του ύψους της εισφοράς. Οι φορείς αλλά και ιδιώτες ζήτησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο επίμαχος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις».

«Το λεγόμενο “χαράτσι” που συνεχώς φουσκώνει με τις εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, καθώς και τις αναδρομικές κρατήσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2018 οδηγεί σε επιπλέον επιβαρύνσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, καταρρίπτοντας, την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών νέων ανθρώπων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

«Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζει ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες απόψεις, αφού θα γίνουν άμεσα διορθώσεις σε όσες κατηγορίες έχουν επισημανθεί αδικίες και υπερβολές. Επίσης υποστηρίζει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών. Προβληματισμό πάντως δημιουργεί το γεγονός ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προσθέσει άλλο ένα αγκάθι, και μάλιστα σημαντικό, στην πορεία για την ομαλή ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς το ξήλωμα μεταρρυθμίσεων για οποιονδήποτε λόγο προκαλεί πάντα προβλήματα».

Αναφερορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση το μείζον αυτό θέμα, στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, τονίζεται ότι «παράγοντες των Βρυξελλών θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει, όπως στο παρελθόν, τον ίδιο δρόμο ανάλογων περιπτώσεων, επινοώντας δηλαδή αλλαγές για να καλύψει νομικά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές νόμους και διατάξεις. Οι δανειστές συνήθως καλούν την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ χωρίς όμως να αθετήσει τα συμφωνηθέντα. Στις περιπτώσεις περικοπής των συντάξεων και της μονομερούς διαιτησίας στον ΟΜΕΔ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, οι θεσμοί που πάντα θέλουν να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα κάλεσαν το αρμόδιο υπουργείο να παρουσιάσει μια έκθεση ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα επανεξετάσει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ».

Η ΕΣΕΕ «επιδιώκει τις απαιτούμενες προσαρμογές και αλλαγές στο νόμο που θα αποκαθιστούν αδικίες, θα διορθώνουν λάθη και θα περιορίζουν τις υπερβολές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εμπόρων που πληρώνουν ετησίως 1,24 δισ. ευρώ».

«Οι διασκέψεις του ανώτατου δικαστηρίου θα συνεχιστούν τον Απρίλιο καθώς αναμένεται να συζητηθούν και άλλες προσφυγές όπως των συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων και το ψαλίδι στο άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ. Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται ότι θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ΕΦΚΑ, αφού ο φορέας έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν λοιπόν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνονται τόσο το νομοθέτημα όσο και η αρχιτεκτονική του συστήματος», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Τέλος, Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι «η ΕΣΕΕ οφείλει να περιμένει την επίσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα, ώστε να διαβάσει προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης που ενδέχεται να στοιχειοθετεί νέες ενστάσεις, ενώ μέχρι τότε συστήνει σε όλους τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».