Ευκαιρία πρόωρης συνταξιοδότησης για εργαζόμενους με ανήλικο- Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

«Παράθυρο ευκαιρίας» για πρόωρη συνταξιοδότηση μπορεί να γίνει η ύπαρξη ενός ανήλικου τέκνου στην οικογένεια. Εναλλακτικά το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που υπάρχουν τρία τέκνα και άνω. Το «παράθυρο» αυτό ισχύει μόνο για δημόσιους υπαλλήλους, και δη άνδρες-πατέρες, καθώς αυτό ορίζει η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μια απόφαση όμως, που αναμένεται να έχει μεγάλο… αποτύπωμα, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν έως και 8.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής διάταξης και θα κάνουν χρήση αυτής, ώστε να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας (67 έτη ή 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας)!

Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει άνδρες-πατέρες-εργαζόμενους στο Δημόσιο-με ανήλικο τέκνο. Ουσιαστικά αποτελεί εξίσωση της θεμελίωσης του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση ανάμεσα σε γονείς ανήλικων ή γονείς με τρία τέκνα και άνω. Άρα, το πλεονέκτημα που είχε, έως τώρα, η μητέρα με ανήλικο στο Δημόσιο, το αποκτά και ο πατέρας.

Βέβαια, επειδή η συγκεκριμένη διάταξη έχει καταργηθεί, το όφελος από αυτή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι χρήση αυτής της ευνοϊκής διάταξης για πρόωρη συνταξιοδότηση μπορεί να κάνει ένας γονέας-υπάλληλος στο Δημόσιο, που το 2010, όταν δηλαδή ίσχυε η εν λόγω διάταξη, είχε συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσίας. Ακόμα και αν τότε δεν είχε ανήλικο τέκνο και το απέκτησε αργότερα (πχ το 2015), πάλι μπορεί να κάνει χρήση αυτής της διάταξης. Εναλλακτικά, η ίδια διάταξη ισχύει και όσους άνδρες, εργαζόμενους στο δημόσιο, είναι γονείς τριών τέκνων και άνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη απόφαση, έγινε αντικείμενο συζήτησης και δυσμενών σχολίων, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Στην 7η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, κατά την εποχή μετά τα μνημόνια, οι θεσμοί υπογραμμίζουν ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση παρέχεται το δικαίωμα σε άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με μικρά παιδιά, να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Εκφράζουν δε την ανησυχία τους γι’ αυτό το «έμμεσο ξήλωμα» διατάξεων που επιβλήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων και αφορούν τα όρια ηλικίας… Στην ίδια έκθεση, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών παραδέχονται το «ευεργετικό σκέλος» της διάταξης γι’ αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις. Επισημαίνουν όμως ότι στο εξής όσοι υποβάλλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση, αυτή θα αξιολογείται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ασφαλιστικού Συστήματος, που δεν είναι και τόσο… γενναιόδωρες….