Ποιοι θα… υποδεχτούν το 2019 με ελάφρυνση ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

Τέσσερα τουλάχιστον σενάρια για αναλογικότερη και δικαιότερη κατανομή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες στον ΕΦΚΑ επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο, «από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι στον ΕΦΚΑ καταβάλλει εισφορά έως 200 ευρώ το 87% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Παλαιότερα, το ποσοστό ήταν 27%».

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «για εισόδημα από 31.569 μέχρι 70.420 ευρώ, που αντιστοιχεί μόλις στο 2%, καταβάλλουν παραπάνω απ’ ό,τι με τους παλιούς κανόνες», προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν και να δημιουργήσουμε συντελεστή ώστε οι εισφορές να προκύπτουν με πιο δίκαιο και αναλογικό τρόπο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «ήδη επεξεργαζόμαστε ένα νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών που να είναι πιο αναλογικό. Δουλεύουμε συστηματικά, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση στην έναρξη του νέου έτους να έχουμε ελαφρύνσεις στις εισφορές των επαγγελματιών και επιστημόνων. Επεξεργαζόμαστε τέσσερα τουλάχιστον διαφορετικά σενάρια», είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.