ΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ: Στις 107.180 οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ

Στις 107.180 τοποθετούν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ τις εκκρεμείς αιτήσεις απονομής συντάξεων (κύριων – επικουρικών) και εφάπαξ. Απαντώντας ουσιαστικά στα χθεσινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την πλευρά των συνδικαλιστών της Κοινωνικής Ασφάλισης και οι οποίοι έκαναν λόγο για 258.618 εκκρεμότητες, οι διοικήσεις των Ταμείων παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι πολύ λιγότερες.

Του Χάρη Δημητρίου

Όμως, ειδικά ο ΕΦΚΑ δημοσιοποίησε στοιχεία που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες στον Φορέα και οι οποίες ανέρχονται σε 48.839, συνολικής δαπάνης 218,4 εκατ. ευρώ. Άρα, οι αιτιάσεις των συνδικαλιστών των Ταμείων, που υποστήριξαν ότι υπάρχουν άλλες 25.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο τρίμηνο, μπορεί να είναι σωστές…

Ακόμα κι έτσι, πάντως, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ δείχνουν πράγματι ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής συντάξεων και εφάπαξ έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2015. Ακριβέστερα, για τον ΕΦΚΑ, ο αριθμός των 48.839 αιτήσεων που είναι σε αναμονή, είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1/1/2015.

Ο ΕΦΚΑ τονίζει ότι «όπως έχει επίσης κατ’ επανάληψη τονιστεί, ο προϋπολογισμός γίνεται με βάση όλες τις δαπάνες για τις μέλλουσες συντάξεις του έτους και επομένως κανένα ‘στημένο’ πλεόνασμα δεν προκύπτει, όπως σκόπιμα αναφέρεται σε σειρά στοχευμένων δημοσιευμάτων». Η διοίκηση του ΕΦΚΑ χαρακτηρίζει «στρατηγικό στόχο» τη μείωση του πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Για τον σκοπό αυτό υπογραμμίζει ότι έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας με υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί περαιτέρω η απονομή των εκκρεμών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το ΕΤΕΑΕΠ, οι επικουρικές ληξιπρόθεσμες συντάξεις (με απόφαση κύριου φορέα) που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα φτάνουν τις 42.357, συνολικής δαπάνης 65 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που εκκρεμούν είναι 15.984, συνολικής δαπάνης 138,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την 1/1/2015 ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) ήταν 142.550 και ο αριθμός των εκκρεμών εφάπαξ ήταν 55.600.

Συνεπώς, η μείωση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων στις επικουρικές φτάνει στο 72,4% και στα εφάπαξ στο 74,7%.