ΕΦΚΑ: Καλά νέα από το μέτωπο των εσόδων τον Αύγουστο, αλλά…

Θετική πορεία κατέγραψαν τα έσοδα του ΕΦΚΑ τον Αύγουστο, όπως δείχνουν οι πρώτες προβολές που έχουν πραγματοποιηθεί.

Μολονότι δεν έχει γίνει ακόμα η οριστική εκκαθάριση, φαίνεται πως τα έσοδα από τις εισφορές για μισθωτή απασχόληση αυξήθηκαν κατά 12–13% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκφράζει ικανοποίηση από αυτά τα στοιχεία, εν τούτοις εμφανίζεται συγκρατημένη, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το πλέον κρίσιμο θέμα αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα κινηθούν τα έσοδα τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Κι αυτό, γιατί τον Οκτώβριο με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016, ξεκινά η διαδικασία συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών. Είναι η στιγμή που θα διαπιστωθεί πόσοι μη-μισθωτοί ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει υψηλότερες εισφορές από αυτές που τελικά τους αναλογούν, αφού μέχρι τώρα κατέβαλαν εισφορές επί του εισοδήματος του 2015. Εφόσον το εισόδημά τους το 2016 είναι μικρότερο, θα διαπιστωθεί ότι κατέβαλαν για εισφορές περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε. Η διαδικασία από εκεί και μετά είναι ο συμψηφισμός εισφορών, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι ή θα καταβάλουν χαμηλότερα ποσά ως εισφορές ή καθόλου ή μπορεί να τύχουν και επιστροφής μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι για τους επόμενους μήνες θα μειωθούν τα συνολικά έσοδα του ΕΦΚΑ. Αυτός είναι τελικά και ο λόγος που στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν θετικά την καλή πορεία των εσόδων, αλλά είναι συγκρατημένοι όταν μιλούν για τα συνολικά έσοδα έως το τέλος του έτους.