ΕΦΚΑ: Με «καπέλο» αναρτήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου

Αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα ειδοποιητήρια που περιλαμβάνουν τις νέες, υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για τον Ιανουάριο του 2018.

Με τις εισφορές Ιανουαρίου 2018 «εγκαινιάζεται» ο νέος τρόπος υπολογισμού, αφού στο καθαρό εισόδημα πλέον προστίθενται και όσα πλήρωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες στον ΕΦΚΑ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2016 (είναι η τελευταία εκκαθάριση) προσαυξημένα με τις καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές του ίδιου έτους.

Ειδικά για φέτος, να σημειώσουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν στο 85% του αθροίσματος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και των εισφορών που πληρώθηκαν στον ΕΦΚΑ, ενώ από το 2019 αυτή η «έκπτωση» του 25% καταργείται, που σημαίνει ότι έρχεται νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νέα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, που για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ η αύξηση μπορεί να φτάσει στο 20%–25%. Για τα χαμηλότερα εισοδήματα και όπου υπάρχουν αυξήσεις, αυτές κυμαίνονται στα 10 ευρώ το μήνα.

Τέλος, θυμίζουμε ότι οι περίπου 1,4 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου.