ΕΦΚΑ: Με… «συνταγή» ΙΚΑ θα μετατρέπονται οι συντάξεις αναπηρίας σε γήρατος

Συνέχιση των διατάξεων που ίσχυαν στο ΙΚΑ, αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για το ζήτημα της μετατροπής των συντάξεων αναπηρίας σε γήρατος ή το αντίστροφο.

Στο σχετικό έγγραφο διαπιστώνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον Φορέα από τη μη ύπαρξη Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και Ασφάλισης. Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και για να μην καθυστερούν κι άλλο να ολοκληρώνονται τέτοιες περιπτώσεις μετατροπών, άρα και να μην ταλαιπωρούνται συνταξιούχοι με προβλήματα υγείας, αποφασίστηκε να παραμείνει σε ισχύ το καθεστώς του ΙΚΑ…

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση για την ύπαρξη Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και Ασφάλισης, έχει ενταχθεί στις εκκρεμότητες της δ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενδεικτικό της σπουδαιότητας που έχει το συγκεκριμένο θέμα, για τους δανειστές.

Από την ενιοποίηση των κανόνων, όταν και όπως γίνει, εκτιμάται ότι οι «μεγάλοι χαμένοι» θα είναι οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι), αλλά και του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες).

Δείτε το έγγραφο του ΕΦΚΑ και τη σχετική εγκύκλιο

2_MAI_2018_EFKA_METATROPH_SYNTAXH_ANAPHRIAS_SE_GHRATOS