ΕΦΚΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων με την εκκαθάριση εισφορών

Μετά από μεγάλη αναμονή ξεκίνησε, τελικά, χτες το βράδυ η σταδιακή ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, τα οποία περιλαμβάνουν την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Οι περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν σταδιακά, βάσει του ρυθμού ανάρτησης, να βλέπουν στον ιστότοπο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας οι ασφαλισμένοι που δήλωσαν με τις περσινές φορολογικές δηλώσεις υψηλότερα εισοδήματα το 2016 από ό,τι το 2015, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, με την καταβολή τους να γίνεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 31 Μαΐου.

Από την άλλη, όσοι ασφαλισμένοι δήλωσαν για το 2016 χαμηλότερο εισόδημα από το 2015, το επιπλέον ποσό, αν ξεπερνά τα 50 ευρώ, θα πρέπει να τους επιστραφεί εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ, με πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μέσα σε δύο μήνες από την εκκαθάριση.

Σε περίπτωση, όμως, που υπάρχουν οφειλές από εισφορές τρέχοντος έτους, το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με τις οφειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ασφαλισμένους για τους οποίους μετά την εκκαθάριση προκύπτει επιστροφή ποσού από τον ΕΦΚΑ, δίνεται η δυνατότητα μετά από αίτησή τους να αφήσουν «κάβα» το ποσό στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο για επόμενες εισφορές.

Διαβάστε και: ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνει η εκκαθάριση εισφορών – Τι συμψηφίζεται, τι επιστρέφεται – Αναλυτικά παραδείγματα