ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εισφορών – Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 1,15 εκατ. ασφαλισμένους

Ανακοινώθηκε και επίσημα πριν από λίγο από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ 1.155.534 ειδοποιητήρια εκκαθάρισης, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης για τις υπόλοιπες κατηγορίες (παράλληλη Μισθωτή Απασχόληση, αμειβόμενος με ΔΠΥ παρ.9 αρ.39 Ν.4387/2016).

Επίσης, αναρτήθηκαν και οι εισφορές Μαρτίου 2018 των αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την Παρασκευή, 18 Μαΐου, μετά τη σχετική παράταση που είχε δοθεί.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να πληροφορηθούν τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, να ενημερωθούν μέσω του Ενημερωτικού Σημειώματος Εκκαθάρισης και των Συχνών Ερωτήσεων.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας οι ασφαλισμένοι που δήλωσαν με τις περσινές φορολογικές δηλώσεις υψηλότερα εισοδήματα το 2016 από ό,τι το 2015, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, με την καταβολή τους να γίνεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 31 Μαΐου.

Από την άλλη, όσοι ασφαλισμένοι δήλωσαν για το 2016 χαμηλότερο εισόδημα από το 2015, το επιπλέον ποσό, αν ξεπερνά τα 50 ευρώ, θα πρέπει να τους επιστραφεί εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ, με πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μέσα σε δύο μήνες από την εκκαθάριση.

Σε περίπτωση, όμως, που υπάρχουν οφειλές από εισφορές τρέχοντος έτους, το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με τις οφειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ασφαλισμένους για τους οποίους μετά την εκκαθάριση προκύπτει επιστροφή ποσού από τον ΕΦΚΑ, δίνεται η δυνατότητα μετά από αίτησή τους να αφήσουν «κάβα» το ποσό στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο για επόμενες εισφορές.

Διαβάστε και: ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνει η εκκαθάριση εισφορών – Τι συμψηφίζεται, τι επιστρέφεται – Αναλυτικά παραδείγματα