ΕΦΚΑ: Ποιοι δικηγόροι και μηχανικοί δεν «γλυτώνουν» τις ασφαλιστικές εισφορές

Όπως είναι γνωστό, με το νόμο 4488/2017 αποσυνδέθηκε η εγγραφή δικηγόρων και μηχανικών στους επαγγελματικούς τους φορείς (Δικηγορικοί Σύλλογοι και ΤΕΕ), από την αυτόματη ασφάλισή τους στον ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ), που ίσχυε παλιότερα και πλέον για την υποχρεωτική έναρξη της ασφάλισης προϋπόθεση είναι η έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ.

Με σημερινό του έγγραφο ο ΕΦΚΑ επανέρχεται στο θέμα, διευκρινίζοντας ότι με το νόμο του 2017 υιοθετήθηκε η έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ ως βασικό στοιχείο υπαγωγής στην ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων των τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στα πρόσωπα που εξαιρούνται αναδρομικά από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση στους εν λόγω φορείς.

Σε ό,τι αφορά, όμως, τους έμμισθους μηχανικούς και τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, αυτοί υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και πρώην ΕΤΑΑ – ΤΑΝ αντίστοιχα) και του ΕΤΕΑΕΠ χωρίς να εξετάζεται αν έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ, οπότε δεν εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες κατηγορίες η δυνατότητα της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης.

Δείτε την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ

15_OKT_2018_EFKA_DIKHGOROI_MHXANIKOI_PROAIRETIKH_ASFALISH