ΕΦΚΑ: Πρόβλεψη για πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2020 – «Κλειδί» το ΣτΕ και τα αναδρομικά

Θετικό πρόσημο προβλέπει ο ΕΦΚΑ ότι θα καταγράψει το 2020. Σήμερα, στο Δ.Σ. του Φορέα πρόκειται να συζητηθεί ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς, με την εκτίμηση της Διοίκησης να κάνει λόγο για πλεόνασμα ύψους 245,6 εκατ. ευρώ.

Του Χάρη Δημητρίου

Η εκτίμηση του ΕΦΚΑ είναι ότι του χρόνου δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν οι φετινές αλλεπάλληλες τροποποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι το τρέχον έτος, θα καταφέρει ο Φορέας να καταγράψει πλεόνασμα 104 εκατ. ευρώ. Τελικά, το πλεόνασμα μόλις και μετά βίας θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2018, το πλεόνασμα ήταν σχεδόν 960 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 ήταν 777 εκατ. ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο ΕΦΚΑ, με συμπληρωμένα πια τρία χρόνια λειτουργίας, αρχίζει να μην παράγει τα αρχικά τεράστια πλεονάσματα. Μάλιστα, φέτος έγινε μάχη για να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο…

Το αντίστοιχο θετικό αποτύπωμα για το 2020 θα κριθεί εν πολλοίς από την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί δίκη στο ΣτΕ, που ζητήθηκε από τον ΕΦΚΑ και η οποία αφορά το σύνολο των καταγγελιών πολιτών σε βάρος παλαιότερων περικοπών στις συντάξεις τους. Εκεί θα φανεί ποια και πόσα θα είναι τα αναδρομικά που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους, άρα και ποια θα είναι η επιβάρυνση του ΕΦΚΑ