ΕΦΚΑ: Πρόταση για 500 πτυχιούχους – εθελοντές ώστε να απονεμηθούν οι συντάξεις

Πηγή: Pixabay

Ριζοσπαστική πρόταση προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη,  κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αντιμετωπιστεί το «καυτό θέμα» της απονομής των συντάξεων. Με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προτείνουν να εργαστούν εθελοντικά 500 εξ αυτών για να λυθεί το πρόβλημα!

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα, όσο και ριζοσπαστική πρόταση που υποβλήθηκε επίσημα. Άλλωστε ένα μέρος των μελών του συλλόγου (σχεδόν 500 άνθρωποι) έχουν εμπειρία στα ασφαλιστικά ταμεία του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς στα τμήματα των συντάξεων.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι είχε προτείνει και στο παρελθόν μια σειρά από ιδέες για να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό θέμα, που όμως δεν εισακούστηκαν. Υπενθυμίζει δε ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύμβασης των μελών του στον ΕΦΚΑ, ο τότε διοικητής του Φορέα, Χρήστος Χάλαρης,  είχε εξάρει τη σημαντική συμβολή τους στη μείωση των συντάξεων.

«Όλο λοιπόν αυτό το διάστημα των 2 χρόνων που πέρασε παρατηρούμε σθεναρά τα μέτρα και τις προσπάθειες σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και τα προβλήματα της υποστελέχωσης του φορέα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, 2 χρόνια μετά φαίνεται πως ότι μέτρο και αν έχει παρθεί από το Υπουργείο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο χρόνος όμως κυλάει και οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις δυστυχώς αυξάνονται εκθετικά», τονίζουν στην επιστολή τους.

«Σκοπός μας σε όλη την διάρκεια της πανδημίας όπως σας το δηλώσαμε πολλάκις ήταν να γίνουμε αρωγοί ώστε να βοηθήσουμε σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση το κοινωνικό σύνολο και τους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από χρώματα και κόμματα, πράγμα που όμως δεν αντιλήφθηκε η νυν Κυβέρνηση κυβερνώντας έως τώρα με παρωπίδες. Επιπροσθέτως, μας λασπολογήσατε πολλές φορές, με προτεστάντη τον προκάτοχο σας κο.Βρούτση με το αφήγημα ότι ως συμβασιούχοι το μόνο που θέλουμε είναι να μονιμοποιηθούμε, πράγμα που ουδέποτε ειπώθηκε από εμάς. Παρότι τα κριτήρια της πρόσληψης μας και η όλη διαδικασία επιλογής μας έγιναν μέσω Α.Σ.Ε.Π, η δική μας γενιά, η γενιά των 25-35 δεν θα εκμεταλλεύονταν ποτέ μια τέτοια δύσκολη στιγμή εις βάρος των συνανθρώπων μας προς όφελος της, πόσο δε μάλλον και εις βάρους των δημοσιονομικών του κράτους».

Οι συμβασιούχοι – μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Π αναγνωρίζουν τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στον φορέα. Γι’ αυτό σημειώνουν ότι «μετά από απόφαση του Συλλόγου μας, με αίσθημα ευθύνης προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας εθελοντικά στον e-EΦΚΑ και στους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται σε τέτοιες συνθήκες πανδημίας αλλά και οικονομικής ύφεσης που αυτή έχει επιφέρει.»

Ο Σύλλογος βέβαια παραδέχεται ότι «ο ρόλος των εθελοντών είναι πάντα επικουρικός και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις ελλείψεις που παρουσιάζει η κρατική πολιτική. Δυστυχώς στην πατρίδα μας το ποσοστό των εθελοντών ανέρχεται μόλις στο 1,2% των πολιτών,ενώαξίζει να σημειωθεί πως όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό αυτό, τόσο υψηλότερος είναι και ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Οι σημαντικότεροι λόγοι που μας ώθησαν σε αυτή μας την προσφορά έχουν άμεση σχέση με το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και με τη χαρά της προσφοράς.»