ΕΦΚΑ: Πώς θα υπολογίζονται οι νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Σε σημερινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ περιγράφεται αναλυτικά πώς θα υπολογίζονται οι νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για περίπου 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι θα δουν (κατά περίπτωση) από αυτόν το μήνα αυξήσεις στα ειδοποιητήρια (δείτε αναλυτικά και εδώ για τις εισφορές Ιανουαρίου).

Θυμίζουμε ότι από φέτος στο εισόδημα βάσει του οποίου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές προστίθεται και το ποσό που καταβάλλεται για τις εισφορές στον ΕΦΚΑ. Για το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% του αθροίσματος εισοδήματος και καταβλητέων εισφορών, ενώ από το 2019, οπότε θα προκύψει και νέα αύξηση, θα υπολογίζονται επί του 100% του αθροίσματος.

Αναλυτικά στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι από 01.01.2017 ως βάση υπολογισμού των εισφορών καθορίσθηκε το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις από 01.01.2018 και εφεξής στη βάση υπολογισμού συμπεριλαμβάνονται και οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα, δε, για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της ανωτέρω βάσης υπολογισμού των εισφορών, ήτοι επί του 85% του αθροίσματος ΚΦΑ και καταβλητέων εισφορών προηγούμενου έτους.

Από 01.01.2019 και εφεξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος ΚΦΑ και καταβλητέων εισφορών προηγούμενου έτους.

Ως καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι οριστικοποιημένες (μετά την εκκαθάριση) ασφαλιστικές εισφορές όλων των κλάδων που είχε υποχρέωση να καταβάλλει ο ασφαλισμένος ανεξάρτητα αν έχουν καταβληθεί ή οφείλονται.

Επισημαίνεται ότι λαμβάνονται υπόψη ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν μόνο σε υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση. Δεν συνυπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν σε προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης και σε αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο

16_FEB_2018_EFKA_YPOLOGISMOS_EISFORWN_APO_1_IAN_2018