ΕΦΚΑ: 7 ασφαλιστικές κλάσεις για τους μη μισθωτούς – Τα ποσά και η αναλογία εισφορών και σύνταξης

Επτά ασφαλιστικές κλάσεις για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) πρόκειται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

Του Χάρη Δημητρίου

Η αφετηρία θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτατη εισφορά των 185 ευρώ και εκτιμάται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), ότι θα ανέλθει στα επίπεδα των 210 – 220 ευρώ. Από εκεί και πέρα, για κάθε επιπλέον 50 ευρώ θα υπάρχει και μια ανώτερη ασφαλιστική κλάση.

Στόχος είναι το 1,4 εκατ. των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, να καταβάλλουν όποια εισφορά επιθυμούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισφορές, ούτε σε σχέση με τα έτη της προϋπηρεσίας τους, όπως γινόταν στο παρελθόν, ούτε σε σχέση με το εισόδημά τους, όπως επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου. Άλλωστε, αυτή η τελευταία διάταξη, ήταν που κρίθηκε αντισυνταγματική και έτσι τώρα, το υπουργείο Εργασίας, αναγκάζεται να αλλάξει τη διαδικασία.

Το δικαίωμα αυτό της επιλογής της ασφαλιστικής κλάσης, βέβαια, θα εξισορροπείται με ανάλογη σύνταξη, μετά τη λήξη του εργασιακού βίου. Αυτό σημαίνει ότι ο μη μισθωτός ασφαλισμένος θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ανάλογα με τις εισφορές που θα καταβάλλει, θα λαμβάνει την σύνταξή του. Άρα, όσο θα επιλέγει την κατώτατη ασφαλιστική κλάση, θα γνωρίζει ότι θα είναι αναλογικά μικρότερη η σύνταξη που θα του χορηγείται.

Οι δύο ανώτερες ασφαλιστικές κλάσεις, που θα δίνουν την ευκαιρία για τη χορήγηση της μέγιστης δυνατής σύνταξης, αναμένεται να τοποθετηθούν από τα 430 έως τα 530 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται ώστε να δημιουργήσει μία υπο-κατώτατη ασφαλιστική κλάση, για όσους θα είναι νέοι εργαζόμενοι, δηλαδή θα έχουν λιγότερα από πέντε έτη προϋπηρεσίας.

Τέλος, η όποια αύξηση στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, εκτιμάται ότι θα εξισορροπείται από τη μείωση που θα προκύψει από τη φορολογία εισοδήματος.