«Ημέρα της κρίσης» σήμερα για το ΛΕΠΕΤΕ

Φωτό: asfalistiko.gr

Σήμερα κρίνεται η τύχη των 16.280 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, για το εάν θα δουν «το χρώμα του χρήματος» στην επικουρική τους σύνταξη, μετά από 18 μήνες ή όχι.

Του Χάρη Δημητρίου

Το Πρώτο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται να αποφανθεί επί της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κατά της Υπουργικής Απόφασης που εξέδωσε προ ημερών το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για μια απόφαση, που μεταφέρει και τυπικά τους ανωτέρω συνταξιούχους από το… πολύπαθο ΛΕΠΕΤΕ, στο ΕΤΕΑΕΠ και, έστω και εάν η σύνταξή τους είναι μειωμένη κατά 40%, τους επιτρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν ξανά επικούρηση.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, υποχρεώνεται η Εθνική Τράπεζα να καταβάλλει άμεσα τα 36 εκατ. ευρώ, από τα 40 εκατ. ευρώ που είναι το ποσό που καλείται να εισφέρει κάθε έτος από φέτος έως το 2023 για να συνεχίσουν αυτοί οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν επικούρηση. Η Τράπεζα διαφώνησε με την απόφαση αυτή και επέλεξε να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο για την ακύρωσή της.

Το ΣτΕ θα λάβει σήμερα την απόφασή του και από αυτήν θα εξαρτηθεί εάν αύριο, Τρίτη 2 Ιουλίου, οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα λάβουν για πρώτη φορά σύνταξη, μετά από τον Δεκέμβριο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι τότε, με πρωτοβουλία της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, έπαψε η χρηματοδότηση προς το ΛΕΠΕΤΕ με συνέπεια να μην υπάρχει ρευστότητα και να σταματήσει η καταβολή των επικουρικών συντάξεων…

Με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, αν τελικά δοθεί η απαραίτητη έγκριση από το ΣτΕ, οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα λάβουν όχι μόνο την επικουρική σύνταξη του Ιουλίου, αλλά και αναδρομικά από την αρχή του έτους… Τα ποσά που οφείλονται από το 2018 και από το 2017, θα καθοριστεί η καταβολή τους, με νέα απόφαση…