Η προσωπική διαφορά απειλεί τις συντάξεις με «μαχαίρι» έως και 40% το 2019!

Το «τρικ» της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις, το οποίο «εφηύρε» ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος όταν προχώρησε στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού, δείχνει πλέον τα… δόντια του και απειλεί τις συντάξεις με «μαχαίρι» από το 2019 που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 40!

Με το νόμο Κατρούγκαλου θυμίζουμε ότι η πρόβλεψη ήταν όλες οι παλιές συντάξεις να επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο και η διαφορά που προέκυπτε θα αποτελούσε την περιβόητη πλέον προσωπική διαφορά. Τότε ο κ. Κατρούγκαλος καθησύχαζε τους πάντες ότι ο επανυπολογισμός δεν θα είχε καμιά συνέπεια, ωστόσο, πολύ σύντομα αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο.

Έτσι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις η προσωπική διαφορά το 2019 θα κοπεί, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι η μείωση δεν θα ξεπεράσει το 18%. Ωστόσο, το «μαχαίρι» ενδέχεται να φτάσει και στο 40%, αφού με βάση τις διατάξεις η προσωπική διαφορά καταργείται και αυτό που μένει ως… πλαφόν για μειώσεις μέχρι 18% είναι η πολιτική δέσμευση με όποια αξία έχει αποδειχτεί ότι έχει μια πολιτική δέσμευση όλα τα μνημονιακά χρόνια.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ από τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δείχνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις με βάση το νέο υπολογισμό οι παλιές συντάξεις βγαίνουν μέχρι και 40% χαμηλότερες, δεδομένο που είναι πολύ πιθανό να ανοίξει την όρεξη των δανειστών για συνολική κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Με τα δεδομένα του ΕΦΚΑ, λοιπόν, με τον επανυπολογισμό προκύπτει μείωση 40% για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, μείωση 30% για συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και ειδικών μισθολογίων) και για συνταξιούχους του ΙΚΑ, μείωση 25% για συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, μείωση 5% μέχρι και 20% για τους απόστρατους, ενώ και η μείωση για τις επικουρικές συντάξεις φτάνει το 40%.

Οι μειώσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι στην τσέπη τους θα φανούν το Δεκέμβριο του 2018, όταν καταβάλλεται η σύνταξη Ιανουαρίου του 2019. Σημειώνεται, πάντως, ότι η μείωση (προσωπική διαφορά) θα φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων πιθανότατα από το Μάρτιο και μετά.