Η «προσωπική διαφορά» βάζει φωτιά στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων

Τα ενημερωτικά σημειώματα για το 1,7 εκατ. συνταξιούχους, που έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Εργασίας, αποκάλυψαν αυτό που γνώριζαν όλοι όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης: Ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) προκαλεί περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις, οι οποίες φτάνουν έως και τα 350 ευρώ το μήνα! Μόνο που οι περικοπές αυτές δεν εφαρμόστηκαν, αφού το μέτρο της «προσωπικής διαφοράς» έμεινε αδρανοποιημένο.

Του Χάρη Δημητρίου

Τώρα όμως, «φαίνεται στο χαρτί» με απόλυτη ακρίβεια σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον παλαιό και στον νέο τρόπο υπολογισμού μιας σύνταξης. Επίσης, φαίνεται με ακρίβεια ποιο είναι το ύψος των διαφορών αυτών. Μπορεί η «προσωπική διαφορά» στην πράξη να μην έχει εφαρμοστεί, όμως τώρα πια όλοι οι συνταξιούχοι γνωρίζουν τι ποσά από την σύνταξή τους κινδυνεύουν να χάσουν, αν τελικά οι συνθήκες το απαιτήσουν…

Βέβαια, η κυβέρνηση δια στόματος υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία σύνταξη δεν θα κοπεί. Όμως έτσι κι αλλιώς, η επίσημη εμφάνιση της προσωπικής διαφοράς για κάθε συνταξιούχο χωριστά, προκαλεί αναστάτωση και εύλογα ερωτηματικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή, οι συνταξιούχοι θα μπορούν κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών Taxisnet να δουν το ενημερωτικό τους σημείωμα, άρα και την προσωπική διαφορά τους. Σε πρώτη φάση αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα του μηνός Ιανουαρίου και μόνο. Έως τις 10 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα αντίστοιχα σημειώματα, που αφορούν ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων (παραπληγικά επιδόματα, συντάξεις περισσότερες της μίας σε ένα δικαιούχο, προσωρινές συντάξεις, νέες συντάξεις με έναρξη ισχύος καταβολής μετά την 13η Μαΐου 2016).

Υπάρχουν όμως και 250.000 συντάξεις για τις οποίες δεν κατέστη εφικτός ο επανυπολογισμός τους, λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων στοιχείων. Στόχος είναι εντός Οκτωβρίου, γι’ αυτή την πολύ ειδική κατηγορία ασφαλισμένων να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης του εκκαθαριστικού τους. Επίσης, στόχος είναι σταδιακά και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου να γίνουν οι αναρτήσεις όλων των ενημερωτικών σημειωμάτων των συνταξιούχων από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και μετά.

Το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει ότι στις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι ένσταση για τα όσα αναγράφονται στο ενημερωτικό τους σημείωμα, έτσι ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη που θα εντοπιστούν.