Η υποδόση «τρέχει» και το Σαββατοκύριακο τις υπηρεσίες για να βγάλουν συντάξεις και εφάπαξ

Με έγγραφό του ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθ. Μπακαλέξης, καλεί τους υπαλλήλους να εργαστούν και το Σαββατοκύριακο για την έκδοση συντάξεων για να γίνει εμβόλιμη πληρωμή την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, ενώ αναγνωρίζει ευθέως ότι από την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων κινδυνεύει η υποδόση και δημιουργείται πρόβλημα στην τρίτη αξιολόγηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων θα δουλέψουν και το σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου, τονίζοντας προς τους υπαλλήλους ότι «το αποτέλεσμα των ενεργειών σας θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας μας».

Η διοίκηση του Φορέα καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες το διάστημα 7 – 9 Οκτωβρίου, «αξιοποιώντας και τις ημέρες του σαββατοκύριακου, να εκκαθαριστούν και να κλείσουν όσες υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων» με ημερομηνίες 30/6 και 31/8. Εάν δεν υφίστανται τέτοιες εκκρεμότητες, «θα πρέπει να λάβει γνώση εγγράφως η Γενική Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων».

Με την τρίτη αξιολόγηση να πλησιάζει… απειλητικά, και τη διαδικασία απονομής συντάξεων, που εντάσσεται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, να καθυστερεί, είναι δεδομένο ότι στις υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να πιαστούν οι στόχοι.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Στέλλα Βρακά, έχει εμπλακεί ενεργά στο θέμα και τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε μεγάλα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν μεγάλα τμήματα απονομής συντάξεων, όπου είχε συζητήσεις με τους διευθυντές και φέρεται να έδωσε οδηγίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ευλόγως, λοιπόν, η ευθεία ανάμειξη της κ. Βρακά γεννά ερωτηματικά για το μέλλον του κ. Μπακαλέξη στο «τιμόνι» του ΕΦΚΑ.

«Τρέξιμο» και για τα εφάπαξ

Το δρόμο του ΕΦΚΑ ακολούθησε και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) που κι αυτό με τη σειρά του καλεί με ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφο τους εργαζόμενούς του να δουλέψουν το Σαββατοκύριακο.

Με περίπου 62.000 εφάπαξ στην αναμονή και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ πιέζεται πλέον αφόρητα να προχωρήσει, υπηρετώντας τη συμφωνία με τους δανειστές.